22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

17 topluluk bereketli topraklarda

17 topluluk tiyatro aşkına bereketli topraklarda buluştu

27 Mart'ta başlayan Adana Tiyatro Festivali'nin biletleri çıktığı gün tükendi. Festival, Sabancı Vakfı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işbirliği ile gerçekleştiriliyor.


Bir Anadolu kentinde tiyatro festivali yapılıyor ve biletler satışa sunulduktan iki saat sonra tükeniyor. Yıllardır tiyatro öldü, demode oldu, ilgi yok diyenlerin Adana Tiyatro Festivali'nin bu başarısından sonra muhtemelen bu söylemlerini değiştirmesi gerekecek.
Sabancı Vakfı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işbirliği ile gerçekleştirilen 11. Uluslararası Adana Tiyatro Festivali 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başladı.
Bu yıl açılış törenleri ve ilk gösteri mekânı olarak Adana'nın simgelerinden biri olan tarihi Taş Köprü düşünülmüş ama son kırk yıldır bu mevsimde görülmediği kadar yağmur yağması planları değiştirmiş. Festivalin açılış töreni ve ardından verilen resepsiyon Adana Hiltonsa Oteli'nde yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı'nın seçim mazeretiyle katılamadığı açılışta Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin birer konuşma yaptı. Uluslararası Adana Tiyatro Festivali "Hayat Boyu Başarı Ödülü" bu yıl usta oyuncu Genco Erkal'a verildi.

Şenlikten festivale
Açılıştan sonra Taş Köprü üzerinde sergilenecek ünlü İspanyol Comediants Grubu'nun "Ateşin Cinleri" gösterisi Güler Sabancı'nın son derece isabetli "Büyük emeklerle getirttiğimiz bu ünlü sokak gösterisini mümkün olduğunca çok Adanalı izlesin isterim, bu sağanakta kimse gelemez" kararı ve İspanyolları ikna etmesiyle bir gün sonraya ertelendi.
Cumartesi akşamı Taş Köprü üzerinde gerçekleştirilen, Hilton Oteli'nin dış cephesine yerleştirilen dev ekranla çok geniş bir alandan izlenebilen "Ateşin Cinleri" gösterisine Adanalıların ilgisi büyüktü.
Devlet Tiyatroları-Sabancı Tiyatro Festivali 1998 yılında küçük bir şenlik olarak yola koyulmuş ama zaman içinde yabancı toplulukların katılımıyla uluslararası büyük bir organizasyona dönüşmüş.
Güler Sabancı 14 yaşına dek sürekli yaşadığı daha sonra da tatillerde geldiği Adana'nın geçirdiği değişimden, sanata ilgisinden çok memnun. Ve bu yüzden de tiyatro festivalinin başarısını çok önemsiyor. "Festivalin ilk yılında hepimiz çok heyecanlıydık. Sakıp amcam salon boş kalır korkusuyla eşe dosta 'Mutlaka gelin' diye haber yollamıştı" diyor.
Sabancı Vakfı'nın bu yıl festival için ayırdığı bütçe 1 milyon TL. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin kendilerinin de bir o kadar katkısı olduğunu söylüyor.

17 grup 19 oyun
11. Uluslararası Adana Festivali'ne bu yıl 17 grup toplam 19 oyunla katılıyor. İrlanda Blue Raincoat Tiyatrosu, Slovak Ulusal Tiyatrosu, İtalyan Piccolo Tiyatrosu, Rusya Moskova Sanat Tiyatrosu ve Fransa Generik Vapeur Sokak Tiyatrosu festivalin yabancı konukları. Türkiye'den ise Kenterler, Tiyatro İstanbul, Dostlar Tiyatrosu, Ortaoyuncular, Eskişehir Şehir Tiyatrosu, İstanbul, Sivas, Konya, Ankara, İzmir ve Van Devlet Tiyatrosu bu sezon en çok ilgi gören oyunlarıyla festivale geliyor.
Bir ay sürecek festivaldeki oyunların hemen tamamı Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde sahneleniyor. Sadece açılış ve kapanış gösterileri için açık alanlar seçilmiş. Fransız Generic Vapeur Sokak Tiyatrosu "Heyecanlı Yolculuk" adlı performansını 30 Nisan'da Gar Meydanı'nda sergileyecek.
2005 yılından beri Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'ne katılan kimi oyunlar İstanbul'da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde de sahneleniyor.


SABANCI VAKFI 35 YILDIR FAALİYETTE
Sabancı Vakfı, Sabancı kardeşler tarafından babaları Hacı Ömer Sabancı'nın "Bu toprağın bize verdiklerini bu toprağın insanına geri vermek" anlayışından yola çıkarak hayır işlerini düzenli yürütebilmek amacıyla 1974 yılında kurulmuş. O zamanki adıyla VAKSA'nın kuruluşuna en büyük desteği tüm malvarlığını vakfa bağışlayan anneleri Sadıka Sabancı vermiş.
Vakfın merkezi 2006 yılında Adana'dan İstanbul'a taşınmış ve adı da Sabancı Vakfı olarak değiştirilmiş. Toplumsal duyarlılık bilincini gelecek kuşaklara aktarabilmek için sürdürülebilir ve yenilikçi programları desteklemeye karar vermişler. Ve uzmanların katılımıyla yaptıkları açık alan ve karar toplantılarının ardından stratejik alanlarını "kadınlar, engelliler ve gençler" olarak belirlemişler.
Vakıf bu kararının yanı sıra kültür ve sanata desteğini de sürdürüyor. Türkiye Halk Dansları Yarışması, Mehtap Ar Çocuk Tiyatrosu, Ankara Müzik Festivali sponsor oldukları etkinlikler arasında. Son dönemde kültür ve sanata yapılan en büyük katkılardan biri de yakında açılması planlanan çalışmaları son hızla devam eden Mardin Müzesi. Tüm bunların dışında Birleşmiş Milletler "Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı/BMOP kapsamında yürütülen Sabancı Vakfı Hibe Programı kadın-erkek eşitliği konularını hedef alan uygulama projelerine hibe yoluyla destek oluyor. 2009 Hibe Programı 28 Nisan'da açıklanıyor.

 

Referans
Yayın Tarihi : 31 Mart 2009 Salı 21:50:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?