Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu, "Bankacılık sektöründe, bu krizde aşağı yukarı 2000-2500 işçi işten çıkartıldı" dedi.
Metin Tiryakioğlu, Adana'da İş Bankası Seyhan Şubesi'nin açılışına geldiği sırada yaptığı açıklamada, dünya finans sektöründe büyük bir krizin yaşandığını belirtti. Dünyadaki finans bankacılık sektöründeki kriz kadar Türkiye'de finans sektöründe kriz var denilemeyeceğini ifade eden Tirkyakioğlu, "Bu da 2001 yılında kapatılan bankaların geriye kalan bankalardan çok sıkı önlemler alınmış olmasından kaynaklanan bir olay" dedi.
Kriz döneminde bankacılık sektörünün 2001 yılına göre çok etkilenmediğini ancak çok kar eden bankaların bile son krizde işçi çıkardığına dikkat çeken Tirkyakioğlu, şunları söyledi:
"2008'in sonlarında işten çıkarmalar oldu. Ama şu an sektörde büyük ölçüde işçi kıyımı yok, sektör yavaş yavaş canlanmaya bu bir ayda gördüğünüz gibi yavaş yavaş şube açmaya başladı. Ancak şunu kabul etmek lazım ki sayısal olarak 2001-2002 yılındaki sayıya ulaşılamadı henüz daha oraya ulaşılamadı. Çünkü 2001 krizinde 52 bin banka çalışanı işsiz kalmıştı. Bu krizde aşağı yukarı bu 2000-2500 işçi çıkartıldı."
Sektörün yavaş yavaş eleman almaya da başladığını anlatan Tiryakioğlu, karlılık durumunun iyi gittiğini, bu karlılık durumunun tamamiyle faizlerin düşmesi ve faizlerin yüksek olmasından kaynaklanan bir olay olduğunu söyledi.
Sektörde çalışanlar açısından örgütlenme dışında krizin olmadığını belirten Tiryakioğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Örgütlenme oranı yüksek değil çok düşük. Sendikalaşma oranı çok düşük. Sendikalaşma oranı aşağı yukarı sektörde yüzde 15, yüzde 20 civarında. Sektör örgütlülüğü de yüzde 46. O teşbir maddesini istedim. Bakanlar Kurulundan teşbir maddeside sendikal örgütlüğü olmayan işyerlerinde sendika en büyük düşmanlık en büyük sendikasının sözleşmelerin uygulanmasıdır. Finans Bank, Fortis Bank ve Deniz
Bank da uygulanması için bakanlar kurulundan karar çıkarıldı. Kanun hükmünde bir kararname ile çıktı yalnız. Şu aşamada bu üç banka bunu uygulamamakta ısrarlı."
Bankaların kanunu uygulamadığını basına ve kamuoyuna taşıdığını belirten Tiryakioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendilerini uluslararası teşkilatlarda protesto ettim. En sonunda sonuç itibariyle gazetelere ilan verdim. Kanunu uygulamadıklarını halka duyuracağım ve kendileri bunu uygulamamakta ısrarlı. Çünkü biz durup dururken neden zam yapalım orada bir hüküm vardır. Çalışanların her birine ayrı ayrı her ay 250 lira zam yapılır ayrıca iki maaş ikramiye verilir. Aldıklarımın üzerine ilave olarak kanun
hükmünde kararname. Bunu uygulamıyorlar bunların maliyeti bize yüz milyonla ikiyüz milyon arasındadır diyorlar. Demokratik hakları Avrupa'da işçinin ne ise Türkiye'deki işçilerinde o olması lazım."