Adana'da, 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen 62 Aile Planlaması Standardizasyonu Eğitimi'nde 700'ü aşkın uzman doktor, doktor, ebe ve hemşirenin eğitimden geçirildiği bildirildi.
İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Şube Müdürlüğü tarafından 62.'si düzenlenen eğitime, 12 doktor, ebe ve hemşire katıldı. Eğitimin ilk bölümünde katılımcılara 6 eğitimci 5 iş günü teorik eğitim verdi, daha sonra ebeler için 15, doktorlar için ise 10 iş günü sürecek olan pratik eğitim bölümünde kursiyerlere birebir eğitim verildi.
AÇSAP Şube Müdürü Dr. Mutlucan Karaman, uluslararası standartlarda yapılan eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyerlerin "Rahim İçi Araç Uygulama" hakkını elde ettiğini, Sağlık Bakanlığı'nca sertifikalandırıldıklarını belirterek, Adana'da il dışından gelen sağlık personeline de eğitim verilen 4 eğitim merkezi bulunduğunu söyledi. Karaman, "Teorik eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerimiz, 2 ana çocuk sağlığı merkezi, Adana ve Çukurova Doğumevi hastanelerinde pratik eğitim görüyorlar. 'Aile Hekimliği' sistemine geçiş sonrasında da eğitim hizmetleri yine bu merkezlerde kesintisiz olarak devam edecektir" dedi.
Huzurlu bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek sahibi olabilmek için bir sonraki gebeliğe kadar 2 yıl beklemek gerektiğine dikkat çeken AÇSAP Şube Müdürü Dr. Mutlucan Karaman, aile planlamasının önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"2 yıldan sık aralıkla gebe kalmak annenin ve bebeğin sağlığını direkt etkilemektedir. 2 yıldan kısa aralıkla gebe kalanlarda bebek ölüm hızı binde 74, bu oran 3 yıl ara verenlerde ise binde 25 olarak tespit edilmiştir. İstediği aralıklarla gebe kalması ancak etkin aile planlaması yöntemleri ile mümkündür. Eğitim düzeyi arttıkça etkin yöntem kullanma doğum kontrol hapı, kondom, rahim içi araç gibi etkin yöntem kullanma düzeyi artmaktadır. Adana'da sağlık ocaklarımızda ve devlet hastaneleri aile planlaması polikliniklerinde ücretsiz olarak 16 bin Rahim İçi Araç Aile Planlaması yöntemi uygulanmıştır."
Bu arada, 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen 62 Aile Planlaması Standardizasyonu Eğitimi'nde 700'ü aşkın uzman doktor, doktor, ebe ve hemşirenin eğitimden geçirildiği belirtildi.