Çukurova Pamuk,Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK), öz sermayesini oluşturmak amacıyla aralarında genel müdürlük binasının da bulunduğu bazı gayrimenkullarını yarın açık artırma usulüyle satışa sunacak.
Halka açık teklif alınarak yapılacak satış, 20 Nisan Salı günü Adana Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilecek.
Değişik kentlerde kullanılmayan bazı fabrika, arsa, depo ve tarla gibi 64 gayrimenkulun satışından 50 trilyon lira kadar kaynak elde edilmesi bekleniyor. ÇUKOBİRLİK’in satışa çıkardığı gayrimenkullar arasında Mersin yolu üzerinde bulunan ve bugüne kadar 8 katı hiç kullanılmayan 16 katlı genel müdürlük binası da yer alıyor.
ÇUKOBİRLİK, genel müdürlük binasının satışından sonra faaliyetini Adana kent merkezindeki 4 katlı binasında sürdürecek.
Kurum ayrıca, iplik-dokuma ve boya-basma fabrikalarındaki makine ve teçhizatları da, 12 Mayıs’ta açık arttırma usulü ile satışa çıkaracak.
"GETİRİSİ YOK KÜLFETİ ÇOK"
ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Yakup Şahin, yaptığı açıklamada, kurumun devletten beslendiği yıllarda "kar-zarar" ve "verimlilik" hesabı yapılmadan satın alınan ancak, hiçbir getirisi olmadığı gibi "külfet" oluşturan gayrimenkulların satışıyla kurumun öz sermayesini oluşturacağını ifade etti.
Şahin, ÇUKOBİRLİK’e ait gayrimenkulların satışının, "ÇUKOBİRLİK’in satılması" anlamına gelmediğini belirterek, "Bu şekildeki değerlendirmeler doğru değil. Önceki yıllarda satın alınan ancak, ÇUKOBİRLİK’in artık kontrol etmekte zorlandığı gayrimenkulların fizibilitesini çıkardık. Bazı yerlerde buraları, kurum dışında ilgisiz kişilerin sahiplendiğini ve bedel ödemeksizin kullandığını üzülerek gördük. Mülki amir ve güvenlik birimlerinin de desteği sonucu kendi malımızı teslim aldık. Birliğe hiçbir getirisi olmayan bu gayrimenkulları şimdi şeffaf bir şekilde satışa sunuyoruz. ÇUKOBİRLİK küçülerek büyüyecektir. 38 kooperatifi, 64 bin üretici ortağı, 8 sawgın, 2 rollergin işletmesi, 2 yağ fabrikası ile ülke ve bölge ekonomisine katkısını sürdürecektir" dedi.
Kurumun asli görevi olan kooperatifçilik hizmetlerini daha iyi sunabilmesi için öz sermayenin şart olduğunu kaydeden Şahin, "Kendi yağımızla kavrulmak zorundayız. Günümüzde, devasa firmalar bile getirisi olmayan varlıklarını elden çıkarırken, hiçbir yerden destek almayan ÇUKOBİRLİK neden bunu yapmasın? Birlikler, çiftçiye hizmet amacıyla kurulmuştur. Eski alışkanlıkların bir yana bırakılıp ÇUKOBİRLİK’e artık bu gözle bakılmasını diliyoruz" diye konuştu.
"KOOPERATİFÇİLİK YAPILACAK"
ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Yakup Şahin, ÇUKOBİRLİK ’in; 30 yıl boyunca siyasi otoritenin hegomanyası altına girdiğini, kendi iç dinamikleri yerine hazineden gönderilen karşılıksız kredilerle ayakta durduğunu ifade ederek, göreve başladıkları günden itibaren Birlik Yönetim Kurulu ile kısıtlı imkanlara rağmen üretici ortaklara en iyi hizmeti verdiklerini, onların tohumluk, zirai ilaç ve gübre gibi ihtiyaçlarını eksiksiz karşıladıklarını söyledi.
2000-2001 kampanya döneminde 12 trilyon lira, 2001-2002 kampanya döneminde 15,5 trilyon lira, 2002-2003 kampanya döneminde 20 trilyon lira, 2003-2004 sezonunda da yaklaşık 22 trilyon liralık emtia desteği sağladıklarını belirten Şahin, ürün alımları için Yeniden Yapılandırma Kurulu’nun oluşturduğu havuzdan 2000 ve 2001 yıllarında toplam 48.5 trilyon lira, geçen kampanya döneminde de 20 trilyon lira olmak üzere toplam 68. 5 trilyon lira kredi aldıklarını kaydetti.
Bu borcun 57 trilyon 816 milyar lirasını geri ödediklerini, 5 trilyon lira da bu ayın sonunda ödeyeceklerini vurgulayan Şahin, buna karşın sağlanan kredi faizinin yüzde 37,5 düzeyinde olduğunu bu nedenle hazineye halen 79 trilyon lira borçları göründüğünü belirtti. Şahin şöyle devam etti:
" ÇUKOBİRLİK’te bugünkü sıkıntıların temeli; varlık içerisinde yüzülen yıllarda öz sermaye oluşturulmaması ile atılmıştır. Atıl durumdaki 64 parça gayrimenkul, bağlı bulunduğumuz Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Yeniden Yapılandırma Kurulu ve Hazine’nin bilgisi dahilinde, öz sermaye oluşturmak için satışa sunulacaktır. Ayrıca, iplik-dokuma ve boya-basma fabrikalarımızdaki makine ve teçhizatı, 12 Mayıs’ta genel müdürlükte açık arttırma usulü ile satışa çıkaracağız. Temennimiz, bu iki tesisimizin komple satın alınması ve üretimini sürdürmesidir. Amacımız; satışlar sonunda ÇUKOBİRLİK’ i mali açıdan güçlü bir yapıya kavuşturarak daha iyi noktalara taşımaktır"