Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, zararlıya karşı Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, İl Tarım Müdürlüğü ve ilaç firmalarının temsilcileriyle işbirliği yaparak bir direnç çalışması yaptıklarını ancak, şu ana kadar yeşil kurt zararlısını yok edecek etkili bir sonuca ulaşamadıklarını bildirdi.
Başkan Ayhan Barut,havaların da sıcak gitmesiyle yeşil kurt zararlısının kelebek halde pamuk bitkisini dolaşarak çok sayıda larva bıraktığını ve bunu dönüşümlü olarak sürdürdüğü için çözüm üretemez hale geldiklerini belirterek, "Yeşil kurt geçen yıla oranla bu sene 20-30 kat daha fazla çoğaldı. Kimyasallar etki etmez oldu. Mücadelede kullanma zamanı ve ilaç dozu da çok önemli. Üreticiler, tarlaya giderken mutlak bir teknik eleman veya uzman eşliğinde gitmeli, ilaçlamayı bilinçli yapmalı" dedi.
Pamuk bitkisinde direk meyve ve kozayı yiyerek pamuğa dönüşmesini engelleyen yeşil kurda karşı çaresiz kalan üreticilerin perişan olduğunu ve olayın adeta doğal afet haline geldiğini de ifade eden Başkan Barut, "Yeşil kurda karşı çözüm üretemiyoruz. Komisyon oluşturduk, ama daha netice alamadık. Ancak çalışmalarımız süratle sürüyor. Üreticilerimiz çok hassas hareket etmeli. Tarla kontrollerinin sık sık yapılması da önemli bir konudur. Yeşil kurt larvaları gündüzleri sıcaklığın arttığı öğle saatlerinde genellikle tarak, çiçek ve kozaların içinde beslendiği için ilaçlamalar, sabah çiğ kalktıktan sonra erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yapılmalıdır" diye konuştu.