27
Aralık
2024
Cuma
ADANA

'Ahilik Haftası' kutlamaları sürüyor

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yönetmeliği gereği Adana'da ilk kez gerçekleştirilen "Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı" etkinlikleri, 2. gününde renkli görüntülere sahne oldu.

Atatürk Parkı 75. Yıl Sanat Merkezi önündeki etkinlik, Vali İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Kazım Barışık'ın yerlerini almasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Adana ESOB Başkanı Barışık, törende yaptığı konuşmada, Ahilik felsefesinin temellerinin 12. yüzyılda Kırşehir'de atıldığını ve daha sonra tüm Anadolu'ya yayılıp, bugüne kadar süregeldiğini belirtti.

Eli açık, cömert, kardeş, arkadaş, yaren, dost ve yiğit anlamı taşıyan Ahiliğin; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimi olduğuna da dikkat çeken Barışık, "Ahiler; bir toplumda, fertleri birleştiren müşterek kıymetler ve bağlar kurulmadığı veya sahip olunan değerler kayıp edildiğinde, görünüşteki bütünlüğe rağmen, birliğin bozulacağı, içten içe parçalara ayrılacağı bilincindeydiler. Yani onlar, bir toplumda ortak değerler korundukça birlik ve beraberliğin devam edeceğini biliyorlardı. Bu konuşmamızın asıl amacı da bu birlikteliği hatırlatmaktır. Toplumu birbirine bağlayan bu önemli bağların, nasıl bir araya getirildiğini, Ahiliği okudukça ve özümsedikçe daha iyi anlayacağız" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da, esnafın bayramını kutlarken, "Bürokrat maaşıyla geçinir, işçi verilen işi yapar, tüccar subjektif işlerle uğraşabilir, ama esnaf eli nasırlıdır, el emeği, alın teriyle kazanır. Taşın altına elini sokar. İşte o esnaf ayaktaysa, o ülke ayakta kalır. Orta sınıfın temsilcisi olan esnaf ayakta kalmalı, yaşamalıdır. Ben esnaflığın devamından yanayım. Biz de bu şehrin yöneticileri olarak esnaflarla ilişkilerimizi ve diyaloğumuzu diri tutmak zorundayız. Ben esnafımızdan, başta Kazım Barışık olmak üzere bugüne kadar bir kusur görmedim" diye konuştu.

Vali İlhan Atış ise, kendisinin de esnaf çocuğu olduğunu belirtirken, 50 yıl önce Kars Kağızman'da sabahları babasının dükkanında kendisinin durduğunu, siftah yapmış ise gelen müşteriyi bir başka dükkana yönlendirdiğini, o da yapmışsa bir diğer esnafa gönderdiğini anlatırken, "Biz o terbiyeden geldik. Ahi Evran aslında dürüstlük, haram yememek, kul hakkı yememek demektir. Şu anda AB'nin getirdiği standartların ta kendisidir. Adanamızdaki esnafın da yani orta direğin de Ahi Evran'ın ilkelerine uyacağından eminim. Tabii uymayanlar da vardır, ama uyanlar çoğunluktadır. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanımız ve diğer esnaf odası başkanlarımızın aynı anlayışta olduğuna inanıyorum. Ahi Evran'ın bir sözü var, 'hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir. Olduğun gibi görün, göründüğün gibi ol'. Esnafımızın bayramını kutluyor, hepinize helal kazanç diliyorum. Esnaflar da esnafların çocukları da vefalıdırlar. İyi ki, muhteşem Türkiye'de yaşıyoruz, iyi ki Türk Milleti'ndeniz. İyi ki, Adanalıyız" dedi.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Remzi Özdoğan da, ahilik geçmişiyle ilgi bilgi verirken, organizasyona emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmalardan sonra Birlik Başkanı Kazım Barışık, Valisi İlhan Atış'ı "Yılın Ahisi" ilan ederek, kaftan giydirdi. Ahi Vali Atış, Başkan Durak ve Barışık ile körük başına giderek, çekiçle demir dövdü, Ahi pilavı yedi. Pilav dağıtımı sırasında aşırı kalabalık yüzünden izdiham yaşandı.

Çiçekçiler Esnaf Odası Bakanı Süleyman Oğuz, törene katılan vatandaşlara çiçek dağıttı. Halk oyunları ekipleri ile kuaförlerin gösterisinden sonra Vali Atış, Başkan Durak ve Barışık, "Yılın En Olgun, En Genç Esnafı" ile "Kadın Girişimciliği Eğitimi"ni tamamlayan ilk kadın esnafa plaketlerini verdi.

Atış, Durak ve Barışık, kadın girişimcilerin hazırladıkları el sanatları sergisi ve kermes ile resim sergisini de gezerek törenden ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 17:54:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?