22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Aile planlaması hizmetleri ücretsiz

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, her gebelik arasında en az 2 yıl ara verilmesinin hem bebek hem de anne sağlığı için önemli olduğunu söyledi.

Çatak, Aile Sağlığı Merkezleri, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri (AÇSAP) ve devlet hastaneleri aile planlaması polikliniklerinde aile planlaması hizmetlerinin ücretsiz verildiğini söyledi.

Aile planlaması hizmetlerinin standardize edildiğine dikkat çeken Dr. Çatak, "Adana'daki AÇSAP ve devlet hastanelerimizin aile planlaması polikliniklerinde uygulayıcı kursu almış sağlık personeli bulunuyor. 589 aile hekimimiz ve beraberinde çalışan sağlık elemanı da aile planlaması danışmanlığı hizmeti veriyor. 589 aile hekimi ve beraber çalıştığı aile sağlığı elemanı aile planlaması hizmetleri sunuyor. 2008 yılında Adana genelinde bakanlığımıza bağlı birimlerimizde etkili aile planlaması yöntemlerinden 103 bin doğum kontrol hapı, 1 milyon 293 bin adet kondom, 9 bin adet aylık iğne, 14 bin adet rahim içi araç ücretsiz olarak uygulandı" dedi.

Dr. Çatak, gebelik sonrası adet görmeden tekrar gebe kalınabileceğinin unutulmaması gerektiğini belirterek, her gebelik arasında en az 2 yıl ara verilmesinin hem bebek hem anne sağlığı için önemli olduğunu ifade etti.

AÇSAP Şube Müdürü Dr. Mutlucan Karaman da, 2008 yılında sağlık müdürlüğü tarafından düzenlenen 10 kurs ile 123 sağlık personelinin aile planlaması eğitiminden geçirilerek sertifikalandırıldığını söyledi. 9 yıldan bu yana anne ve bebek sağlığı için aile planlaması hizmetlerinin güncel bilgilerle standardize edilerek verilebilmesinin sağlandığını ifade eden Karaman, "Adana'da 2000 yılından bu yana 70 kurs açtık. Adana ve değişik illerden gelen bine yakın doktor ve sağlık çalışanı bu eğitimden geçirildi" diye konuştu.

Dr. Karaman, Adana'da açılan aile planlaması standardizasyonu kursuna 13 aile hekimi uzmanı, aile hekimi ve ebe hemşirelerden oluşan 13 kursiyerin katılarak 5 tam gün teorik eğitim aldığını söyledi. Dr. Karaman, Adana Doğumevi ile Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri'nde 15 iş günü pratik eğitimden sonra personelin sertifikalandırılarak aile planlaması yöntemlerinden rahim içi araç uygulamaya hak kazanacaklarını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 11:12:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?