Adana'da atık kağıt toplayıcıları, iş kıyafeti, eldiven ve maskeyle görevlerini yapmaya başladı.
Atık Toplayıcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sadullah Leventoğlu, Adana sokaklarında atık kağıt toplayarak geçimlerini sağlayan 500 kişiye hijyenik ortamda görevlerini yapma imkanı sağladıklarını belirterek, "Adana Valiliği ve Çukurova Kaymakamlığı tarafından temin edilen 500 adet tişört, eldiven ve maskeyi atık kağıt toplayıcılarına dağıttık. Artık atık kağıt toplayıcılar hijyenik şartlarda çalışacak" dedi.
Adana'da 3 bin 400 atık kağıt toplayıcının bulunduğunu anlatan Leventoğlu, bunlardan bin 200'ünün derneklerine kayıtlı olduğunu söyledi. Atık kağıt toplayarak Adana'ya hizmet verdiklerini vurgulayan Leventoğlu, "Kentle entegre olmak için bu çalışmayı yaptık. Daha önce yaptığımız çalışmalarda başarılı olduk. 'Kalem tutan eller çöp toplamasın, çocuklar sokakta kullanılmasın' dedik. Şu an Adana sokaklarında çocuk kalmadı. 'Babalar işe, çocuklar okula' kampanyasıyla 300 çocuğumuzu şu an okula gönderdik"dedi.
"Bizde artık hizmet etmeye geliyoruz" diyen Leventoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugünden sonra toplum sokaklarda pırıl pırıl atık kağıt toplayıcılar görecek. Bu Adana'ya, Türkiye'ye kazançtır. Herkesin sahip çıkması gerekir. Atık kağıt toplayıcıları evine giderken utanmadan, çekinmeden yaşayabilecekler. Bende atık kağıt toplayıcısıyım. Kıyafetlerimi giyip bende atık kağıt toplayacağım. 30 yıldır yapamadığımızı Adana Valisi İlhan Atış 6 ay içinde yaptı."
Atık kağıt toplayıcılarının ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını ifade eden Leventoğlu, Adana'da bir günde 900 ağacın kurtarıldığını belirterek, "Günde 150 ton topladığımız atık kağıtla 900 ağacın ömrünü kurtarıyoruz. 1 ton kağıdı elde etmek için 17 yetişkin ağacı yok etmek gerekiyor. Biz aksine bu kağıtları toplayarak ülke ekonomisine kazandırıyoruz" diye konuştu.
Çevre ve görüntü kirliliği oluşturmak istemediklerini dile getiren Leventoğlu, insanları rahatsız etmemek için 30 yıldır geceleri atık kağıt topladığını söyledi. Leventoğlu, "Gece saat 02.30'da sokaklara çıkıyorum. Saat 05.30'da evime dönüyorum. Utandığımdan değil, insanlara saygı duyduğum için geceleri çalışıyorum. Bizi potansiyel suçlu olarak görüyorlar. İnsanlar bizim görüntümüzden rahatsız oluyorlar" şeklinde konuştu.
Atık kağıt toplayıcıları da, kıyafet uygulamasından memnun olduklarını belirttiler. Atık kağıt toplayıcılarından Emrah Akın, sağlıklı olacaklarını, çevreye karşı temiz görüneceklerini söyledi. Hüseyin Akın ise, "İnsanlar bizi gördüklerinde kaçıyorlardı, uzaklaşıyorlardı. Bu imaj değişecek" dedi.