Türk tarımı yapılan yeni uygulama ile 30 havzaya ayrıldı. Türkiye'nin en verimli topraklarının bulunduğu Çukurova'nın yeniden pamuk merkezi olması öngörülüyor.
Tarımsal üretimin kendi ekolojisine uygun alanlarda yoğunlaşmasını sağlamak amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından gündeme getirilen Tarım Havzaları modeliyle, Türkiye 30 havzaya ayrıldı. Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye'nin verimli tarım alanlarının yer aldığı Çukurova Bölgesi'nde ise pamuk üretimine büyük destek verilmesi öngörülüyor. 24 ve 25. bölgelerde yer alan Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş'ta pamuk üretimi en çok düşen ürünler arasında yer alırken, yeni uygulamayla bu illerde en fazla destek alan ürün olacak.
Yine bu havzalarda ayçiçeği, soya ve kanola da destek kapsamında yer alıyor. Yeni uygulama ile bölgede dekar başına yüksek rekolte ve kaliteli üretim sağlayan ürünler teşvik edilecek. 24. havzada ağırlıklı olarak pamuk üretimi yapılacak. Yeni destekleme ile ekilen arazi 40 bin 929 hektardan 73 bin 476
hektara çıkarılacak. Bu bölgeye verilecek maddi destek ise 50 milyon TL'den, 111 milyon TL'ye çıkartılacak.
PAMUK ÜRETİMİNDE YÜZDE YÜZ BİR ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, uygulama ile Çukurova'nın şanslı bölge konumunda olduğunu belirtti. Geçmiş yıllarda Adana'nın pamuk merkezi olduğunu hatırlatan Halis, pamuğun Adana'yı temsil eden milli bir ürün olduğunu belirtti.
Pamuğun katma değeri çok yüksek bir ürün olduğuna dikkati çeken Halis, "Adana'nın 350 bin hektar pamuk ektiği dönemler olmuştur. Şu an Adana'da pamuk ekimi 25 bin hektara kadar düştü. Bu Adana için büyük bir kayıptır. 25 bin hektarlık pamuk üretimi yapılan bir havzada bu sayının 73 bin hektara çıkartılması büyük bir gelişme değildir. Adana çok daha iyi zamanları yaşamıştır. Bölgede pamuk ekim alanının 200 bin hektara ulaşmasını istiyoruz" dedi.
Pamuğun tarım ürünü olduğu kadar endüstriyel bir ürün de olduğunu hatırlatan Halis, "Çukurova'da pamuğun desteklenmesi şarttır. Kilo bazında 42 kuruş destekleme fiyatı açıklandı. En az 50 kuruş olması gerekirdi. Yunanistan'da 68 sent. 60 kuruş olarak açıklanmasını isterdik" diye konuştu.
Maliyet yüksekliği nedeniyle çiftçinin pamuktan uzaklaştığını vurgulayan Halis, Çukurova'nın örtü ürününün değiştiğini sözlerine ekledi.