Sıkıntılı bir dönemden geçen ve stok fazlalığı nedeniyle 10 aydır zararına satış yapan beyaz et üreticileri, umutlarını önümüzdeki ay başlayacak Ramazan ayına bağladı.
Beyza Piliç Tarım Ticaret Sanayi Ltd. Şti. Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, yaptığı açıklamada, beyaz et sektörünün zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek, "10 aydır sürekli zarar ediyoruz. Umudumuz Ramazan ayı" dedi.
Çalışkan, kuş gribiyle yıpranan beyaz et sektörünün, kene vakalarının artmasıyla vatandaşların piknikten vazgeçmeleri nedeniyle zor günler geçirdiğini söyledi.
Sektörün büyük bir kriz içinde olduğuna dikkati çeken Çalışkan, şunları kaydetti:
"Satışlarda ciddi oranda azalma var. Yem fiyatlarındaki artış, enerji fiyatlarının yüksekliği, ekonomideki durgunluk, üretim planlamasının olmaması, düşük döviz kuru nedeniyle ihracatta yaşanan sıkıntılarla beraber sektör derinden etkileniyor. Beyaz et sektöründe genelde Mart ayından sonra canlılık başlar, satışlar artar. Bu durum turizm sezonunun başlaması nedeniyle Haziran'da yoğunluk kazanır ve satışların yüzde 30 oranında artmasını sağlardı. Ancak, bu sene öyle olmadı. Turistin tavuk tükettiğini fazla hissedemedik."
Son 10 aydır zararına satış yaptıklarını ifade eden Çalışkan, "Sektörde zaman zaman çeşitli nedenlerle durgunluk yaşanmasına karşın, bu durgunluk belli bir süre sonra geçiyordu. Ancak, bu kez son 10 aydır sürekli zarar ediyoruz. Tam 10 aydır. Uzun süreli olması bizi yıpratıyor" diye konuştu.
Kiloda ortalama 40-50 YKr arasında zarar ettiklerine işaret eden Çalışkan, stok fazlalığı nedeniyle fiyatların artırılamadığının da altını çizerek, şöyle devam etti:
"Şimdi ciddi bir stok fazlalığı söz konusu. Her bir firmada binlerce ton stok fazlalığı var. Umudumuz Ramazan. Bu ayda tüketimin fazla olacağı öngörüsü ile stoklar eriyecek diye düşünüyoruz."
Tüm pilicin tüketiciye yansıyan kilogram fiyatının şu aralar 3.75 YKr'yi bulduğunu belirten Çalışkan, "Kesimhane fiyatı, yani üreticiden çıkan fiyatı ise 2.80 ila 3 YTL arasında değişiyor. Kesimhane ile tüketiciye yansıyan fiyat arasındaki makas genişledi. Alışveriş merkezi ve hipermarketler piyasaya ciddi durumda hakim. Bunların perakende sektöründeki payı yüzde 3'tü, şimdilerde yüzde 27'lere ulaştı. AB'de bu oran yüzde 83'lerde. 5 yıl sonra Türkiye'de de bu oranın yakalanacağını düşünüyoruz. Mağazaların payı büyüyecek, esnaf yok olacak, böyle olunca üretici de yok olacak. Sektörde kontrol mekanizmasına ihtiyaç var" şeklinde konuştu.