Adana'da, kocası trafik kazasında öldükten sonra yedi çocuğuna bakmak zorunda kalan Gülseren Birsözü, 2001 yılından bu yana elektrik borcunu ödemediği ve zaman zaman kaçak elektrik kullandığı için 23 bin TL tutarındaki borcundan dolayı icralık oldu. Birsözü, borcunu ödeyemezse, borca karşılık evinin elinden alınmasından korktuğunu söyledi.
18 yıl önce şoförlük yaparak evini geçindiren kocasının trafik kazasında ölmesiyle hayatının alt üst olduğunu söyleyen 50 yaşındaki Gülseren Birsözü, "Kocam öldükten sonra yedi çocuğum ve kayınbabamla baş başa kaldım. Ne kayınbabam ne de ben çalışmıyorduk. Çok küçük ve kötü bir evde yaşıyorduk. Eşim öldüğünde sigortalı olmadığı için bize de öldükten sonra geriye para olarak hiçbir şey kalmadı. Bu nedenle 7 çocuğumla zor günler geçirdim. Evlere temizliğe giderek ayakta kalmaya çalıştım. Daha sonra bir hayırsever bize yardım edip evimizin yanına iki odalı bir ev yaptırdı. Orada kalmaya başladık" dedi.
ELEKTRİKSİZ EVDE YAŞIYORUZ
Birsözü, kafalarını sokacak bir yer bulduklarını ancak hayat devam ettiği için çalışan olmadığından ne su, ne de elektrik faturalarını ödeyemediğine dikkat çekti.
2001 yılına kadar ödediği elektrik faturasını ondan sonra bir türlü ödeyemediğini anlatan Birsözü, şöyle konuştu: "Su faturasını komşularım ödedi. Elektrik faturaları birikince TEDAŞ gelip elektriğimi haklı olarak kesti. Ancak, ben yine de borcumu ödeyemedim. Bu arada kayınbabam mührü kırarak elektriği kaçak bir şekilde kullanmaya başladı. Bu nedenle de TEDAŞ kaçak elektrik kullanmakdan bize para cezası verdi. Ancak bu parayı da ödeyemedik. Bu arada elektriği yeniden kestiler. TEDAŞ ekibi gittikten sonra kayınbabam yine elektriği kaçak bağladı. TEDAŞ bize böyle 6 kez kaçak elektrik kullanmaktan işlem yaptı. Elektriğimizi de kesti."
Şimdi evde elektrik olmadığını anlatan Birsözü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eve gelen hattı komple kestiler. Artık kaçak elektrik kullanma şansımız yok. Evde elektrik olmadan çocuklarla birlikte yaşıyoruz."
Kaçak elektrik kullanımı ve faturalarla birlikte TEDAŞ'a 23 bin TL borcu olduğunu anlatan Birsözü, kaçak elektrik cezasını ödemedikleri için TEDAŞ'ın kendisini mahkemeye verdiğini vurgulayarak, "2009 yılında 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava sonucunda bana kaçak elektrik kullanmaktan 5 ay hapis cezası verildi. Ancak, hakim bey beni çok dürüst bulup halime acıyarak benim bir daha suç işlemeyeceğime kanaat getirerek suçun ertelenmesine karar verdi. Hakim acımasaydı ben şimdi cezaevinde olacaktım" dedi.
Gülseren Birsözü, hakimin acıyıp ceza vermemesiyle sorunların bitmediğini TEDAŞ'ın 23 bin TL alacağını tahsil edebilmek için kendisini icraya verdiğini, parayı ödeyemediği taktirde tapusu üzerinde olan evinin elden gidebileceğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayırseverin yaptırıp bize verdiği evde elimizden giderse sokakta kalacağız. Elektriğin olmamasına razıyım ama ben çocuklarla birlikte sokakta ne yaparım. Bir kızımın zaden akli dengesi yerinde değil."
KOMŞUSU KÖŞK'E DİLEKÇE YAZDI
Komşularının yardımıyla ayakta durduğunu anlatan Gülseren Birsözü, bir komşusunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e dilekçe yazarak kendisinin zor durumda olduğunu anlattığını belirterek şunları söyledi:
"Dilekçeye Cumhurbaşkanlığı sekreterliğinden 26 Temmuz 2011 günü gelen cevapta sorunla ilgilenildiği ve Adana Valiliği'ne bildirildiği belirtildi. Valilikte ben Seyhan ilçesine bağlı bir mahallede oturduğum için Seyhan Kaymakamlığı'na sorunu iletmiş. Kaymakamlıktan bize bir yazı geldi. Yazıda bize yaptıkları
yardımı yazmışlar. Bir yılda 875 TL para yardımı, 6 koli gıda, 500 kilogram kömür yardımı yapıldığı belirtilmiş. Elektrik borcuyla ilgili konudan bahsedilmiyor. Halbuki ben Cumhurbaşkanına dilekçeyi elektrik borcumun ödenmesi için yazmıştım."
TEDAŞ Seyhan İlçe Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise abonenin 2001 yılından bu yana elektrik faturalarını ödemediği için elektriğinin kesildiği belirtilerek, "Abone borcu ödemek yerine kaçak elektrik kullanma yoluna gitmiştir. 10 yılda 6 kez kaçak elektrik kullanmadan işlem yapılmıştır. 10 yıldır elektrik borcunu ödemediği için borç faiziyle birlikte 23 bin TL'ye ulaşmıştır. Abonenin bu borcu mutlaka ödemesi gerekiyor" denildi.