22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Çivi bile çakan çıkmadı!

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, “Adana Enerji Başkenti oldu diyoruz ama daha çivi bile çakan çıkmadı. Ancak, rafineri, petrokimya tesisleri ve tersane yatırımlarını harekete geçirirsek bölgemiz kısa vadede 20 milyar dolar yatırım alabilir” dedi.

Adana’da özel sektör ve belediye tarafından gerçekleştirilmesi planlanan yatırımları anlatmak için basın toplantısı düzenleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Adana’nın enerji alanında bir başkent olacağını vurguladı. Adana’nın gelecek vizyonu ve projelerini anlatan Başkan Durak, Adana’ya bağlı Ceyhan ve Yumurtalık bölgelerinin doğal gaz ve ham petrol boru hatlarının kesişme noktasında bulunduğunu, bölgenin, rafineri, petrokimya, petrol ürünleri ve termik santral alanlarında yapılacak yatırımlar için ciddi potansiyele sahip olduğunu söyledi. Mersin limanı ve Mersin Serbest Bölgesi’nin de Türkiye’nin ticarette önde gelen merkezleri arasında bulunduğunu ifade eden Durak, ancak buradaki doluluk ve kapasite kullanımına Ceyhan-Yumurtalık bölgesinde henüz ulaşılamadığını vurguladı. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak altyapı yatırımlarının tamamını bitirdiklerini söyleyen Aytaç Durak, devletin bölgeye yatırım çekmek için gerekli teşvikleri uygulamasını istedi.

Adana-Ceyhan hazır

Ceyhan’ın, Kerkük-Yumurtalık, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Çalık Grubu’nun yapacağı Samsun-Ceyhan boru hattı ile 191 milyon ton ham petrolün işleneceği dünyanın en büyük petrol terminali haline geleceğini ifade eden Aytaç Durak, “Türkiye’nin transit geçişten ilk etapta kazanacağı para sadece 200 milyon dolar. Türkiye enerjide aktör olmanın ötesinde bir transit geçiş ülkesi haline geldi. 191 milyon ton petrolün rafineri yatırımları ile uç ürünlere dönüştürülüp dünya pazarlarına sunulması gerekiyor. Adana-Ceyhan bunun için hazır” diye konuştu.

30 bin kişi istihdam edilecek

Aytaç Durak, rafineri, petrokimya tesisleri ve tersane yatırımları harekete geçirilirse bölgenin kısa vadede 20 milyar dolar yatırım alabileceğini belirterek şöyle konuştu: “Projelerin gerçekleşmesi halinde bölgede 30 bin kişilik doğrudan istihdam bekliyoruz. Hazırlanan planlara göre 3 rafineri, petrokimya tesisleri, petrol ve doğalgaza ilişkin depolama tesisleri, LNG terminalleri bulunacak sahada, ayrıca çok büyük imkanlara sahip liman ve tersaneler de yer alacak. Proje, 128 bin 340 dönüm arazi ve 9 kilometrelik sahil şeridi üzerine oturacak. Burada gerçekleştirilecek yatırımların öncelikleri arasında petrokimya rafineleri yer alıyor. Hâlâ işlemekte olan iki boru hattı 50 milyon ton ve 71 milyon ton kapasiteli. Samsun-Ceyhan boru hattı ile beraber 191 milyon ton ile bölge dünyanın en büyük ham petrol terminali olacağız.”

Fakir fukara geliyor zengin gidiyor

TÜRKİYE genelinde en yüksek işsizlik rakamlarının Adana ve Mersin’de olduğuna dikkati çeken Durak, Çukurova ve Adana’nın göçün tokadını yediğini belirtti. Durak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adana ılıman bir iklime sahip ve kışın barınmak kolay. Tarıma dayalı istihdam vasıfsız işçiler için avantaj. Kırsal kesime yakın olduğu için de ilk durak burası. Çukurova’da en büyük sıkıntımız işsizlerin gelip yerleştiği bu kentte varlıklı kesimin İstanbul başta olmak üzere batıya gitmesi. Böylece göçün iki türlü tokadını yiyor Çukurova ve Adana. Ekonomik ve kültürel yönden yoksul insanlar geliyor, varlıklı kültürlü beyin göçü batıya gidiyor. Demografik yapı şehri negatif etkiliyor. Yoksul insanların ödeme gücü olmadığından, kent kültüründen yoksun olmalarından dolayı da hizmetlerin kalıcı olması engelleniyor. Adana’nın en büyük sorunu ne derseniz, fakir fukara bize geliyor, zengini gidiyor.”

Çalık Grubu’nun dosyası boş çıktı

AYTAÇ Durak, bölgede Çalık Gurubu dışında Kalkavan Grubu’nun da bir tersane planı olduğunu aktardı. Çalık Grubu’nun bölgeye 6 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını anlatan Durak, “Bölgeye inanılmaz bir yatırım geliyor ama Adanalı ümit etmekten bıktı artık. Şu anda Çalık Grubu’nun rafineri ile ilgili imar planı valilik bünyesindeki il yerel meclisinde tartışılıyor. Ancak Çalık Grubu buraya boş bir dosya ile başvurdu. İl yerel meclisi de dosyanın içinin doldurulmasını istedi. Çalık Gurubu 2010 yılında rafineri projesine başlamayı planlıyor” dedi.

Rakamlarla yatırımlar

LNG sıvılaştırma terminali 30 milyar metreküp kapasiteli bin dönüm arazi üzerine kurulu bir tesis olarak düşünülüyor.
Ceyhan Limanı ilk etapta yaklaşık 40-50 milyon ton, limanın genişletmesi ile yaklaşık 100 milyon ton kapasiteye ulaşacak.
Hala işlemekte olan 50 milyon ton kapasiteli Botaş-BTC ve 71 milyon ton kapasiteli BOTAŞ-BTC dışında Çalık Gurubu’nun yapacağı Samsun-Ceyhan boru hattı ile 191 milyon ton kapasite oluşacak ve bölge dünyanın en büyük ham petrol terminali haline gelecek.

Emrah Gürel - Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2009 Cumartesi 18:12:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?