Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) yönetiminin, 1 Ağustos'ta başlayacak kampanya döneminin sıkıntısız geçirilmesi amacıyla üretici ortaklarla yaptığı toplantıda muhtemel problemler masaya yatırıldı.
ÇUKOBİRLİK Mihmandar, Tarsus, Osmaniye, Yenice, Ceyhan, Misis, İmamoğlu, Sağkaya, Kadirli, Adana, Ayas, Gaziköyü ve Salbaş Kooperatifleri başkan ve üyeleriyle çok sayıda ortağın katıldığı toplantıda, kurum eksperleri de hazır bulundu. Toplantının açılışında konuşan ÇUKOBİRLİK Kooperatif İlişkileri Müdürü Ömer Özdoğan, yeni alım dönemi öncesinde ortakların bütün meselelerini ve kurumdan beklentilerini açıklıkla dile getirmelerini isteyerek, "Sizlerin talepleri, kampanyanın şekillenmesini sağlayacaktır" dedi.
Bunun üzerine söz alan ortaklar, bu tür toplantıların kurumun kooperatifçilik bakımından geldiği noktayı en güzel şekilde gözler önüne serdiğini, bundan memnuniyet duyduklarını belirtti. Ortaklar, yeni kampanya dönemi için, "ÇUKOBİRLİK'e getirilen her durumdaki pamuğun alınması, fazla çeperli ve kirli olanının bile geri çevrilmeden standart dışı kabul edilerek mübayaa edilmesi, başka bir kooperatife sevk edildiklerinde problem çıkarılmaması, pamukta mümkün olduğu kadar tip düşürülmemesi" talebinde bulundu.
Ortakların taleplerini dinleyen ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Fevzi Kılıç, bölge çiftçisinin sosyal ve ekonomik açıdan ayakta kalan tek kuruluşunun ÇUKOBİRLİK olduğuna dikkat çekti. Kılıç, "Kurumun yaşatılması için hep birlikte el ele vereceğiz. Amacımız üreticiyi koruyarak, ÇUKOBİRLİK'in ayakta kalmasını sağlamak" diye konuştu.
Kütlü pamuğun temiz toplanmasının ve yüzde 100 pamuk ipliğinden dokunmuş çuvallara konulmasının önemine değinen Kılıç, "Elyaf artıkları dokumada görünmüyor ama boya-baskı aşamasında ortaya çıkıyor. Bu durumda, yurtdışına gönderdiğiniz ürünler iade ediliyor ve büyük zararlar ortaya çıkıyor. Dünya Ticaret Örgütü, şikayetlerin önüne geçmek için bu hususa büyük önem veriyor. Pamuk üreten bütün ülkeler gibi Türkiye de, örgütün kararlarına uymak zorunda. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da bu konuda ciddi kararlar aldı. Pamuk temiz toplanmadığı takdirde bundan hem çiftçi, hem kurum, hem de ülke ekonomisi zarar görüyor" şeklinde konuştu.
Kılıç, toplantıda ortaklar tarafından dile getirilen sıkıntıların tek tek not alındığını, bunların kampanya öncesinde mutlaka ortadan kaldırılacağını sözlerine ekledi.