Uluslararası petrol boru hatlarının buluşma noktası konumundaki Çukurova bölgesi, bir bir hayata geçen milyar dolarlık santral yatırımları ile Türkiye'nin enerji üssü olma yolunda hızla ilerliyor.
Kerkük-Yumurtalık, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hatlarının ardından inşaına başlanan Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile önemi iyice artan Çukurova, enerji yatırımları için cazibe merkezi haline geldi. İsken Termik Santrali'nden sonra bölgede ikinci büyük enerji santrali Ak Enerji tarafından tesis ediliyor.
Türkiye'nin en büyük enerji üreticisi olan Ak Enerji, Adana'nın Yumurtalık ilçesi yakınlarında İsken Termik Santrali'ne 20 kilometre mesafede, Hatay'ın Erzin ilçesi sınırlarında doğalgazlı elektrik santralinin yapımı için çalışmalara başladı. Bir milyar dolar bütçeli santralin 2012 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.
Santral yapılacak bölgede incelemelerde bulunan, vatandaşlarla görüşerek bilgilendirme çalışmalarını yürüten Ak Enerji Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Direktörü Selim Güven, Kurumsal İletişim Direktörü Yasemin Öngören ve Kreatif Direktörü Ercüment Şener, çalışmalarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Çukurova'nın enerji cazibe bölgesi haline geldiğine dikkat çeken Ak Enerji İş Geliştirme Direktörü Selim Güven, Türkiye'nin ilk ve en büyük enerji üreticisi olarak Çukurova'da doğalgazla
çalışan elektrik santralinin yapımı için çalışmalara başladıklarını ve önemli mesafeler aldıklarını söyledi.
Santralin inşası için Enerji Bakanlığı'na yaptıkları başvurudan olumlu sonuç aldıklarını ve bölgede Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmalarının sürdüğünü kaydeten Güven, halkın santrale karşı önyargılarının bulunduğunu ancak kuracakları tesisin doğalgazlı ve çevreye zararsız olduğunu anlattıklarını kaydetti. Güven, "Kuracağımız elektrik santrali en son teknolojiyi ihtiva edecek. Bir milyar dolar maliyetli santralimizin gücü 800-900 Megavat kapasitede olacak. Santralin 2012 yılının ikinci yarısında
faaliyete geçmesini planlıyoruz. Yaklaşık 800 kişinin istihdam edileceği santralde yılda 7 milyar kilovat saat elektrik üreteceğiz. Türkiye'nin yıllık enerji tüketimi 200 milyar kilovat saat olup enerji ihtiyacı yılda yüzde 7-8 civarında artış göstermektedir" dedi.
Ak Enerji'nin halen 3 doğalgaz, 9 hidroelektrik ve bir adet de rüzgar santrali, 2 bin 400 çalışan ile faaliyetini sürdürdüğü, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları listesinde 74'üncü, enerji şirketleri arasında da birinci olduğu kaydedildi.