22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Define avcıları iş başında

Adana'nın Tufanbeyli ilçesine bağlı tarihi Şar köyünde Bizans İmparatorluğu döneminde kalan tarihi "kırık kilisesi" ve çevresi define avcıları tarafından delik deşik edildi.

Tufanbeyli ilçesine 20 kilometre uzaklıkta olan ve ayakta kalan çok sayıda tarihi eseri ile dikkat çeken Şar köyünde özellikle Bizans İmparatorluğu döneminde yapılan ve 6 bin din adamının yetiştiği tahmin edilen "Kırık Kilise" define avcılarının mekanı haline geldi.

Eski Kapadokya sınırları içinde yer alan bu merkez Hitit, Roma, Bizans ve Ermeni çağı tarihi eserlerle dolu olan Şar köyünde "Kırık kilise" en fazla dikkat çeken tarihi eserlerin başında geliyor. Tarihde Hititlerin dini merkezlerinin ikincisi olarak bilinen ve `Kilikya Komanası` olarak anılan Şar köyünde, Hitit kralları da dini ayinlere katıldığı kaydedililiyor.

Bizanslılardan kalma kubbesi yıldırım düşmesiyle yıkılan ve yörede `Kırık Kilise` olarak anılan bu tapınağın ayakta kalan tek bölümü apsis kısmına ait 5 metre yükseklikteki duvar. Bu binaya ait yerdeki taş bloklar üzerinde çeşitli geometrik motifler ile biri üzerinde bir haç şekli görülür. Her geçen yıl yok olmaya yüz tutan kilise çobanların uğrak yeri, hayvanların konakladığı yer olmaktan kurtulamıyor.
Kiliseye son günlerde çobanların yanı sıra define avcıları da uğruyor. Herhangi bir bekçi tarafında korunmayan "kırık kilesi"nin etrafı define avcıları tarafından delik deşik ediliyor. Gece karanlıktan faydalanan define avcıları her gece kilisenin bir tarafını deşiyor. Bu nedenle kilisenin etrafı köstebek yuvası haline geldi.

Köylüler bu durumdan çok rahatsız olduklarını ancak gece nöbet tutamayacakları için çare bulamadıklarını belirterek, "Köyün tarihi güzellikleri birileri tarafından gece yarısı çalınıp satılıyor. Kimse buna dur diyemiyor" diye konuştu.
Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada Adana bölgesinde bine yakın tescilli ören yeri olduğunu ancak bunların hepsinin başına tek tek bekçi koyamayacaklarını ifade ederek, "Kültür varlıkları hepimizin. Kültür varlıklarını en çok o bölgede oturan kişiler korumalıdır. Her yere bekçi koymak mümkün değil. Bu konularda müzemiz vasıtasıyla bilinçlendirme toplantıları yapıyoruz. Köye gidip muhtarla bire bir konuşuyoruz. Bu konuda vatandaşların bilinçli olması çok önemli" dedi.

Arık define avcılarının kulaktan duyma bilgilerle kilisenin etrafını eştiklerine dikkat çekerek, "Şar köyünen büyük bir bölümü tarihi kalıntılarla dolu. Bu nedenle hepsinin üzerinde hakimiyet kurmak mümkün olmuyor. Ancak define avcılarını o bölgenin vatandaşları bilinçli bir şekilde yıldırıbalir. Çünkü bu tarihi yerlerin gelecek nesillere aktarılması o bölgenin halkıyla mümkündür" diye konuştu.

Tarihi kilisenin bulunduğu yerin inanç turizmi olabilecek bir mekan olduğunu, bu nedenle korunup gecelek kuşaklara aktarılmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, turizm sektörünün istihdama da katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2009 Cumartesi 10:39:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?