Adana'nın Aladağ ilçesine bağlı Eğner Köyü'nde Yedigöze Barajı inşaatı çalışmaları sırasında, tahliye kararı olmadan, dinamitlerle hemen evlerin yanı başında kayaların parçalanması köylüleri perişan etti. Evleri zarar gören köylüler gidecek yerleri olmadığı için savaş alanına dönen harabe evde yaşamak zorunda kalıyor.
Eğner Köyü'nde yaklaşık 3 yıldır devam Yedigöze Barajı yapımı çalışmaları köylüleri perişan etti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından alınan "Acil kamulaştırma" kararıyla birlikte köyde kamulaştırma başladı. Ancak acil kamulaştırma sadece milli menfaat söz konusu olduğunda alınacağı için köylüler bu kararı mahkemeye götürdü. Yaklaşık 140 haneli köyde 60 kişi mahkemeye başvurdu.
Bazıları kaderine razı olarak verilen parayı alıp kamulaştırma dahil olurken bazıları da mahkemeye gitme kararı aldı. Bunun yanı sıra evleri su altında kalmayan dağın yamacında olan köylüler ise dinamit sürpriziyle karşılaştı. Köylüler evlerinin hemen yanı başında patlatılan dinamitler yüzünden 4-5 aydır perişan oldu. Köylüler Aladağ İcra Mahkemesine başvurdu ancak dinamitler patlatılmaya devam ediyor.
Eğner Köyünde dün de kayaların parçalanması için evlerin 200 metre yakınında 6.5 ton dinamitin patlatılması kameralara saniye saniye yansıdı. Dinamitler patlatılmadan önce jandarma köyde yaşayanları patlama sonucundan etkilenmemesi için yüksek bir tepeye çıkardı. Bütün önlemler alındıktan sonra ise patlama yapıldı. Patlama anı saniye saniye kameralara yansıdı. Patlamanın etkisiyle taşlar yaklaşık 500 metrelik bir alana yayıldı. Evler boşaltıldığı için insanlara zarar gelmedi ama evlerin çatıları, duvarlı yıkıldı.
Eğner Köyü'nde 4 çocuğuyla birlikte dinamitlerin patlatıldığı yerin hemen yakınında evi bulunan Ramazan Karabulut (50), her gün korku içinde yaşadıklarını, 5 aydır kafalarında dinamit patlatıldığını ifade ederek, "Her gün akşam saatlerinde tonlarca dinamit patlatılıyor. Dün 6.5 ton dinamit patlattılar. Daha önce 12 ton patlatmışlardı. Benim evim dünkü patlamanın yapıldığı yere 240 metre uzaklıkta. Çocuklarımla birlikte korku içinde yaşıyoruz. Mahkeme devam ettiği halde dinamit patlatmaya devam ediyorlar. Aldıkları tek önlem patlama anında bizim evleri boşaltarak yüksek bir yere çıkartmak. Bunun dışında evimiz paramparça oldu. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Biz baraja karşı değiliz ama adalet istiyoruz" dedi.
Ramazan Karabulut'un kızı Songül Karabulut (32) ise patlamalardan dolayı psikolojisinin bozulduğunu, geceleri korkudan yatamadıklarını anlatarak, "Bizim sesimizi kimse duymuyor. Patlama olmadan önce biz evden çıkmadığımız için karakol gelip bizi götürüyor karakolda yatıyoruz. Bizi 23 bin TL verip evden çıkıyorlar. Ama bu parayı bile vermiyorlar. Biz parayı alamadığımız için evden çıkamıyoruz. Para olmadan nereye gidelim. Evimiz delik deşik oldu ama mecbur olduğumuz için burada kalıyoruz" diyerek gözyaşlarına boğuldu.
Veli Karabulut (39) ise Eğner Köyü'nün Gazze'den daha kötü olduğunu seslerini kimseye duyuramadıklarını insanlığın öldüğü, sözün bittiği noktada olduklarını ifade ederek, "Balık çiftlikleri ve dükkanımız yok oldu. Sesimiz çıkarmadık ama artık canımıza geldi. Dinamitlerden dolayı balıklar bile öldü" dedi.
"TAHLİYE TALEBİ OLMADAN DİNAMİT PATLATMAK İNSAN HAYATINI HİÇE SAYMAKTIR"
Avukat Fahri Özsungur ise EPDK'nın milli menfaat gerekçesiyle aldığı "acil kamulaştırma" kararını mahkemeye taşıdıklarını ve tahliye kararı olmadan dinamit patlatılmaya devam edildiğini söyledi.
Özsungur, acil kamulaştırılma kararının iptali için Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunduklarını mahkemenin görevsizlik kararı verdiğini belirterek, "Mahkeme görevsizlik kararı vererek topu Danıştay'a attı. Şimdi mahkeme Danıştay'a gidecek. Burada milli menfaati gerektirecek bir konu yok bence. Ama buna rağmen kamulaştırma hala devam ediyor. Ortada mahkeme olmasına rağmen kamulaştırmanın devam etmesi çok anlamsız" diye konuştu.
Tahliye kararı olmadan dinamit patlatılarak insanlara korku salarak zorla evlerinden ayrılmasını sağlamanın yasal olmadığını anlatan Özsungur, "Bu durumu da Aladağ İcra Mahkemesi'ne taşıdık. Şuanda mahkeme devam ediyor. Tahliye kararı olmadan insanların hayatı hiçe sayılarak patlatılmalar devam ediyor. Bu işlemde yasal değil" dedi.
SANKO'DAN AÇIKLAMA
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, köydeki vatandaşların hemen tamamıyla anlaştıklarını, ancak az sayıda aile ile aralarında sorun bulunduğunu söyledi.
Mahnkemelerin istimlak için belirlediği bedelin üzerinde ödeme yapmalarına rağmen, bazı ailelerin daha fazla para isteyerek evlerinden çıkmadığını belirten Konukoğlu, "Mahkeme, şantiye yakınındaki 8 kişinin yaşadığı evde, adam başına 23 bin TL ödeme yapılmasına karar vermişken, biz 40 bin TL'yi belirlenen Ziaraat Bankası hesaplarına yatırdık. Ancak bir kaç gün sonra cayarak parayı almadılar ve daha fazla istediklerini söylediler. Sorunun çözümü için çaba gösteriyoruz" dedi.