Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Sedat Türkmen, ülkemizde sıradan doğa olaylarının eğitim eksikliği ve kalitesiz yapılaşma yüzünden afete dönüştüğünü söyledi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nce 'Doğal Afetlerin Sosyal Boyutu' konulu bir konferans düzenlendi. Konferansın açılışında konuşan JMO Adana Şube Başkanı Sedat Türkmen, ülkemizin jeolojik özellikleri itibariyle etkin deprem kuşağında bulunduğuna dikkat çekti.
.Adana ve çevresinin de Türkiye'nin önemli fay hatlarına yakın bir konumda olduğunu hatırlatan Türkmen, "Böylesi doğal özelliklere sahip bir bölgede olmamız deprem açısından risk teşkil etmektedir. Ülkemizde sık sık deprem, sel ve heyelan gibi doğal olaylar meydana gelmekte ve bu olaylar afetlerle sonuçlanmaktadır. Sıradan doğa olayları sonucu büyük can ve mal kayıplarının olması, yerleşim alanlarının yer seçiminin yanlışlığından, kalitesiz yapılaşmadan ve toplumun eğitim eksikliğinden kaynaklanmaktadır" dedi.
"Doğa olaylarının afete dönüşmemesi elimizdedir" diyen Türkmen, "Yeni seçilecek belediye başkanlarından deprem olgusunu göz ardı etmemelerini, depreme karşı alınacak önlemleri ve yapılacakları kamuoyuna açıklamaları gerekmektedir. Doğal afetlerin olmaması için öncelikle bilimsel ilkelerle yapılacak bir planlama ve uygun jeolojik alanların belirlenmesi, arsa rantı yerine çağdaş planlama ve kentin uygun jeolojik alanlara kaydırılması sağlanmalı, riskli alanlar uzun vadede yerleşime kapatılmalıdır. JMO olarak doğal afetlerin sosyal boyutlarını da tartışmaya açmak ve yapılan araştırmaları halkımızın bilgisine sunmak amacıyla bu etkinliği düzenlemiş bulunmaktayız" diye konuştu.
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş de konuşmasında doğal afetlerin sosyal boyutları hakkında bilgiler verdi. Prof. Gümüş, insanın doğadan uzaklaşmasının çevre sorunlarını tetiklediğini dile getirdi.