7
Ocak
2025
Salı
ADANA

Doktorlar özel hastanelere kaçıyor

Sağlık Bakanlığı Eski Müsteşarı, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, ücra kentlerin doktorsuz kalmaması için, kamu hastaneleri ile özel hastanelerde çalışan hekimlerin maaşları arasındaki farkın makul seviyede olması gerektiğini söyledi.

Ünüvar, yaptığı açıklamada, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin yüzde 80'inin Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve kurumları, yüzde 20'sinin ise özel hastaneler ve üniversite hastaneleri tarafından verildiğini belirtti.

Ünüvar, "üniversite ile özel sektör arasında üniversitenin ağırlığı varken, son zamanlarda özel sektörün oranının biraz daha arttığını" söyledi.

Özel sektörün daha önceleri verdiği hizmeti, devletin belirlediği fiyat üzerinden ve vatandaştan aldığı farkla sübvanse ettiğini anlatan Ünüvar, "Özel sektör birtakım fonksiyonlu hizmet veriyor olabilir ama bunun birincisi vatandaşa yansıyan yanı var; sınırsız fark ödüyor, ikincisi devlete yansıyan yönü var; doktor istifa ediyor, özel sektöre kayıyor. Özel sektör, doktora daha fazla ücret vererek hekimlerin özel sektöre kaymasını teşvik ediyor. Bundan özellikle mahrum yörelerdeki doktorlar istifade
ediyor ve özele geçiyorlar" dedi.

Kozan'da, bir anda 7 doktorun istifa edip özele geçtiğini anlatan Ünüvar, şöyle konuştu: "Bu ne anlama geliyor. Siz binbir zahmetle oraya doktor gönderiyorsunuz, doktor bir süre sonra istifa edip özele geçiyor. Son bir yıldır her atama döneminde gündemimde, Tufanbeyli'ye, Yumurtalık'a, Feke'ye, Saimbeyli'ye, Pozantı'ya doktor, Kozan'a, İmamoğlu'na uzman doktor var. Ben atama yaptırıyorum, bir ay sonra bakıyorum 4 doktor 2'ye düşüyor. 'Efendim istifa edip özel sektöre geçtiler'. Tufanbeyli'de, Kozan'da, Feke'de yaşayanlar da benim vatandaşım. Ortopedi uzmanı olmadığı zaman Kozan'daki vatandaşım 70 kilometre yol gitmek zorunda kalacak. Yazık değil mi? Orada yapılmış hastane varsa doktorun da olmalı."

Devletin, Sosyal Güvenlik Yasası'yla, "Özel sağlık kurumları hizmet versin ama verdiği hizmetin devlet tarafından karşılanan miktarına yüzde 30 fark alabilsin" dediğini anlatan Ünüvar, sözlerine şöyle devam etti: "Yüzde 30 fark sınırlaması, sınırsız fark alan kuruluşları sıkıntıya soktu. Sınırsız fark diye bir kavram yok. Sınırsız farkın hem vatandaşa hem de devlete yansıyan olumsuz yönü var. Devlete yansıyan yönü rakamsal boyuttan ziyade hekimlerin özel sektöre gitmesi. Bu, Sağlık Bakanlığı'ndaki arkadaşlarımızın değerlendirmeleri sonucunda konulmuş makul bir farktır."

Herkesin ayağını yorganına göre uzatması gerektiğini anlatan Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özel sektörü teşvik eden bu hükümet. Önce memurlar, sonra SSK'lılar, sonra Bağ-Kur'lular özel sektöre gitme şansına kavuştular. Bu ülkede 70 milyon insanın yaşadığı unutulmamalı. Özel sektörün de buna uygun bir yapılanma içerisine girmesi gerekiyor. O farkı makul seviyede tutması gerekiyor, rakamı da makul seviyede tutması gerekiyor. Benim devlette 5 bin liraya çalıştırdığım hekim, özelde 15 bin liraya çalışıyor. Aynı hizmeti veriyor. Bu makul değil. Makul seviyede olması gerikiyor. Vatandaştan daha yüksek fark alıyor, hekime daha fazla maaş veriyor. Doktor tabii ki fazla kazansın ama 7 bin dolar milli gelire sahip ülkede yaşadıklarının farkında olmalılar."

iha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2008 Pazar 13:02:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?