27
Aralık
2024
Cuma
ADANA

Durak'ın kitapçığı İtalya'da ilgi gördü

Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Toprak Bilimcileri Birliği tarafından organize edilen, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Akdeniz Toprak Bilimleri Enstitüsü’nce desteklenen “Toprak Bozulması ve Çölleşme ile Mücadele” konulu bilimsel toplantı İtalya’nın Bari kentinde tamamlandı.

Toplantıda, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın erozyonla ilgili önerisi yankı buldu.

Toprakta bozulma ve çölleşme ile mücadele konularının ağırlıklı olarak ele alındığı tebliğlerde, küresel iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile yanlış tarım uygulamalarından örnekler verildi. Bu arada, bilimsel araştırma sonuçlarının, hangi düzeyde olursa olsun, bilim adamları arasındaki kısır döngüden kurtarılarak yerel yönetimlerin desteği ile uygulama alanına çekilmesi üzerinde duruldu.

Başkan Durak’ın “Keçi-Orman ve Erozyon” ilişkisini anlatan kitapçığı İtalya’da yankı buldu. Kuzey Afrika Grubu adına konuşan Libya Temsilcisi Profesör Saad Alghariani, “Türkiye’nin Adana kentinde inanılmaz bir gelişme var” dedikten sonra Durak tarafından hazırlanmış İngilizce "Erozyon" kitapçığını göstererek, “Bu mükemmel belgeyi lütfen tekrar tekrar okuyunuz. Keçi besleyen bir toplumda, tamamen halka dayalı bir makamda bulunan belediye başkanı, cesaretle kıl keçisi konusuna el atıyor. Aslında, evrensel bir sorunu çok net ve yalın biçimde, dolandırmadan insanlığın önüne getiriyor. Şu anda, bu belgede yazılanlar benim ülkemde ve birçok ülkede aynen yaşanıyor. Toprak yok oluyor, su kaynakları kayboluyor. Yani, yanlış-doğru, tarım yapacak yer kalmıyor” dedi.

Profesör Alhgariani, 1957 yılında, Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burgiba’nın on binlerce kişiye birden, “Bana, Tunus’un bir numaralı düşmanını söyleyin” dediğini ve aldığı bir çok cevaptan sonra da, doğru cevabın “kıl keçisi” olduğunu söyleyerek bir kampanya başlattığını anlatarak, “Sonunda, Tunus’ta hiç kıl keçisi kalmadı, her taraf yeşerdi, biyo-çeşitlilik arttı” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Teşkilatı (FAO) Temsilcisi Sally Bunning, Durak’ın kitapçığını dikkatle incelediğini belirtti ve “Anlatılanlar sadece Türkiye’ye özgü sorun değil. Bir çok ülkenin ortak sorunu. Ama bu kadar net biçimde ortaya konulması karşısında sorunun gerçek boyutunu şimdi kavrayabildim” diyerek kitapçığın her tarafta okunmasını sağlamak gerektiğini vurguladı.

Bari Konferans Koordinatörü Profesör Pandi Zdruli, Adana’da düzenlenen Uluslararası Keçi Sempozyumu’na katıldığını ve Başkan Durak’la tanıştığını söyleyerek, şunları söyledi:

“Başkan Durak, bir belediye başkanından beklenmeyecek inisiyatife cesaret etti ve ormanların keçi baskısından kurtarılması için etkin kampanya başlattı. Bunu sürdürüyor ve iyi sonuçlar alıyor. Bu nedenle de, Sayın Durak’ın fotoğrafını konferansımızın logosunda kullandık.”

Konferansa, kıta temsilcileri sunumlarında yöneticilik yapmak üzere çağrılan Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nurettin Çelmeoğlu ile "Onur Konuğu" olarak davet edilen Başkan Durak’ı temsilen Başkan Vekili Ali Gören katıldı.

Görüş ve önerilerini bildirmek üzere davet edilen Ali Gören, 3 gündür sunulan tebliğlerin zorlu ve özverili çalışmaları yansıttığını bildirdi ve “Ben bir tıp profesörüyüm. Ama burada duyduklarımdan çok etkilendim. Yüksek düzeyde hazırlanan bu zorlu çalışmaların uygulamada yer bulması, yerel yönetimlerle işbirliğini gerektirir. Ben, temsil ettiğim başkanımıza, Bari çalışmalarının ana noktalarını ileteceğim. Başkan Durak, özellikle erozyona karşı mücadelesiyle isim yapmış bir çevrecidir. Kurulunuzdaki Medcostland üyeleri tarafından da iyi bilinir. Umarım ki, bilim, bu özverili gayretleriyle, torunlarımıza ışık tutacaktır” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 13:49:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?