Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, ezbere lise eğitiminin en tipik örneğinin her yıl binlerce lise birincisinin üniversite sınavını kazanamadığını belirterek," Ülkeyi arzu edilen gelişmişlik düzeyine çıkarmak için ezberci bilgiye dayalı sistemden vazgeçip, yetenek ve liyakate dayalı yapıya kavuşturulmalıdır" dedi.
Ortaş, ÖSYM'nin bugün en güvenilir sınavı yaptığı konusunda ve gençlerin de zekasından şüphesi olmadığını ifade ederek, ortaöğretimin bugünkü eğitim ve öğretim yapısının üniversiteyi okuyacak düzeyde bilgiyi öğrencilere kazandırmadığını söyledi.
Öğrenci seçme sınavının da yetenekli öğrencileri seçemediğini kaydeden Prof. Dr. Ortaş, "Bilgi düzeyi çok iyi ölçülüyor ancak ezbere öğrenilmiş bilgi üniversitede işe yaramıyor. Mutlaka sınav öğrencinin yeteneklerini ölçecek şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca öğrencinin doğal yeteneği yanında bilgi düzeyi ve çabası da ölçülmelidir. Ezbere lise eğitiminin en tipik örneği her yıl binlerce lise birincisi üniversite sınavını kazanamaz. Kazananların çoğu da ezbere derslerde başarılı olur, yorum gerektiren
derslerde ise bocalandığı görülür. Sınavdan sınava başarı ülkenin eğitimine, bilimine teknolojinse ve ekonomisine bir katkıda bulunmuyor. Bu konuda artık çok da ısrarcı olunmaması gerekir" dedi.
Ülkeyi arzu edilen gelişmişlik düzeyine çıkarmak için ezberci bilgiye dayalı sistemden vazgeçip, yetenek ve liyakate dayalı yapıya kavuşturulmasının gerektiğini vurgulayan Ortaş, "Doğal olarak üniversitelerin de yetenekli, gençleri iyi eğitmesi gerekir. Bunun içinde iyi alt yapı ve iyi eğitilmiş öğretim üyeleri olmalıdır. Sınav genel yetenek ağırlıklı olmalı. Her fakülte veya bilim dalı kendisi için öğrencinin bilmesi gereken derslerden belirli soru sayısının üzerinde yapanları almalıdır. Örneğin tıp
için fen sorularının yüzde 90'nını yapması isteniyorsa, mühendislik için matematik sorularının yüzde 90'nını yapma şartı aranabilir. Fen fakülteleri aynı şekilde belirli bir oranın üstünde soru çözen öğrencilerin kayıt yapmasını sağlaması gerekir. Genelde üniversitelerde dersi geçmek için en az 60 ve üzerinde not almak gerekir. Üniversite sınavına giren öğrencilerinden kaç tanesi sorulan soruların yüzde 60 ve üzerini yaptığına bakarsanız, kaç öğrencinin üniversiteyi okuyabilecek düzeyde olduğu görülecektir.
Orta öğretimden liseye geçişte daha esnek ve öğrenci yeteneğine uygun yönlendirme yapılmalıdır" şeklinde konuştu.