Yüksek gelen elektrik borçlarını ödemekte güçlük çeken iş yerleri tasarruf sağlayan alternatif enerji kaynaklarına yöneldi. Adana'da bir avukat, iş yerine güneş enerjisinden elektrik üreten panel sistemi kurdurarak fatura giderlerini azaltma yoluna gitti.
Güneş enerjisiyle çalışan lambalar, elektrik borcu yüzünden karanlıkta kalan iş yerlerinin aydınlatılması için alternatif olarak sunuluyor. Adana Barosu avukatlarından Cumali Konca, İnönü Caddesi Günep İşhanı'ndaki bürosunda yüksek elektrik faturalarını ödemekte zorluk çekince çatısına güneş enerji sistemi kurdurdu. Konca, iş yerine ayda 400-500 TL elektrik faturası geldiğini, bu sebeple güneş enerjisiyle uğraşan bir firma ile görüşerek çatıya 4 panelli bir güneş enerjisi sistemi kurduklarını söyledi.
9 bin TL'ye malolan sistem sayesinde ayda en az 150-200 TL tasarruf yapmayı hedeflediklerini belirten Konca, yılda ortalama 5 bin TL elektrik faturası ödediklerini ve güneş enerjisi sayesinde yüksek faturalar ödemekten kurtulacaklarını ifade etti.
Güneş enerjisinin çok basit bir sistemle aydınlatma sağladığını kaydeden Konca, "Dama kurulan 4 tane panel, güneşten gelen enerjiyi emiyor. Emilen enerji de kurulan sistem ile bize elektrik olarak yansıyor. Panellerin altına kurduğumuz 2 aküyle enerjiyi depolama imkanımız var" dedi.
Sistemin, maliyetini yaklaşık 5 yıl sonra amorti edeceğine dikkat çeken Konca, "Ben şu anda çok memnunum. Herkese güneş enerjisini tavsiye ediyorum. Hem çok ucuz hem de çevreye zarar vermiyor. Adana güneş yönünden çok zengin bir il. Bu zenginlikten faydalanmak gerekir. Yüzyıllardır güneş doğuyor ve batıyor ama onun enerjisi boşa gidiyor. Artık ben az da olsa güneşten faydalanıyorum. Temiz güneş enerjisiyle şimdi daha huzurluyum" dedi.
25 yıl garantili panellerin 60 yıl rahatlıkla kullanılabildiğini vurgulayan Konca, "Ampullerin yanmasını sağlayan aküler, paneller sayesinde enerjiye çevrilen güneş ışığını depoluyor. Güneş çıkmasa dahi lambalar akü sayesinde en az 5 gün yanabiliyor. Her eve her iş yerine tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
Konca şimdilik güneş enerjisi ile bürosunun sadece aydınlatmasını sağladığını ancak istenildiği ya da devlet izin verdiği takdirde klima, bilgisayar, buzdolabı, televizyon gibi elektronik aletlerin de güneş enerjisiyle çalışabileceğini söyleyen Konca, "TEDAŞ ya da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı belirli bir limite kadar güneşten elektrik üretmeye izin veriyor. Bu izin verilen limit ise sadece aydınlatmada işimize yarıyor. Ama izin verilmesi halinde sadece panelleri çoğaltarak büronun bütün elektriğini güneş enerjisi ile karşılayabiliriz" dedi.
Hem TEDAŞ'tan gelen elektriği kullanmaya devam ettiklerini hem de aydınlatmalara çekilen ek kablo ile güneş enerjisini kullandıklarını anlatan Konca, birinin kesilmesi durumunda diğerinin devreye girdiğini kaydetti.
Avukat Cumali Konca, artık kendilerini elektrik zamlarının ilgilendirmediğini de belirterek, "Bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı elektriğe yüzde 10 dolayında zam yapılabileceğini söyledi. Artık bu zamlar bizi ilgilendirmiyor. Çünkü biz elektriğimizi kendimiz üretiyoruz" şeklinde konuştu.