Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Aile Planlaması Standardizasyon eğitimini tamamlayan sağlık çalışanları sertifikalarını almaya hak kazandı.
İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Şubesi tarafından 2010 yılında 8 ayrı kursta 93 sağlık personeli eğitimden geçirildi.
AÇSAP Şube Müdürü Dr. Mutlucan Karaman, Aile Planlaması Standardizasyonu eğitiminin 2000 yılından bu yana yürütüldüğünü ifade etti. Dr. Karaman, “Bugüne kadar açılan 85 kursta Adana ve değişik illerden gelen 991 aile hekimi uzmanı, hekim, ebe, hemşire teorik ve pratik uygulamalardan geçirildi. 20 iş günü süren bu eğitimlerde Aile Planlaması Danışmanlığı, Etkin Aile Planlaması Yöntemleri, Meme Muayenesi, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ve Rahim İçi Araç Uygulama gibi konularda güncel teorik ve pratik bilgiler verildi” dedi.
AÇSAP Şube Müdürü Dr. Mutlucan Karaman, Dünya Sağlık Örgütü’nün 18 yaş altı, 34 yaş üstü, 4 ve daha fazla sayıda gebelikler ile 2 yıldan kısa aralıklarla yapılan gebelikleri yüksek riskli gebelikler olarak nitelendirdiğini belirterek, anne ve bebek sağlığını olumsuz etkilediği durumlar olarak nitelendirilen bu durumlarda, Aile Planlamasında etkin yöntemlerin kullanılmasının gerektiğini söyledi.
Dr. Mutlucan Karaman şöyle konuştu:
“Dünya Sağlık Örgütü bu dört risk grubuna anemi yani kansızlığı da yine büyük risk olarak ilave ediyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı 15-49 yaş grubunda üreme çağında kadınların izlemleri sırasında gebe kalmak isteyen, bebek sahibi olmak isteyen kadınlarda kansızlık olup olmadığının tespit edilerek gebelik öncesinde tedavi olması ve kan düzeyleri normale gelinceye kadar etkin bir aile planlaması yöntemi ile gebelikten korunmasının sağlıklı bir gebelik ve sonrasında sağlıklı bir bebek için önemli olduğunu belirtiyor.
Sağlık Bakanlığı hiçbir problem olmasa bile Gebelik sırasında izlemlerin en az 4 defa olması ve her kontrolde kansız olup olmadığının laboratuar ölçümleri ile takip edilmesini zorunlu hale getirdi.
Gebelik sırasında kansızlık olmasa bile koruyucu olarak demir hapı kullanımı (gebeliğin üçüncü ayından sonra ve doğum sonrası 3 ay daha lohusalıkta) Sağlık Bakanlığın yürüttüğü programlar arasında yer alıyor.
Sağlıklı bir bebek ve sağlıklı bir anne yani ailenin sağlığı; iyi bir aile planlaması danışmanlığı ve sonrasında etkin bir aile planlaması yöntemi kullanımı ile mümkün.”