Adana Kent Konseyi, Mersin'in Tarsus ilçesinde yapılacağı açıklanan "Çukurova Havalimanı"nın yerinin tartışmasız Adana olduğunu bildirdi.
Havalimanı üzerine yoğunlaşan tartışmaları gündemine alarak görüşen Adana Kent Konseyi Yüretme Kurulu, Adana Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, hazırladıkları raporu açıkladı.
Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Fevzi Acevit, havalimanlarının konumlarının belirlenmesinde, mevcut nüfus ile gelecekte ortaya çıkacak nüfus yoğunluğunun önemli rol oynadığına dikkat çekerek, "Ayrıca, gelecekte ortaya çıkacak yolcu kapasitesi ile havalimanını kullananların niteliği de bir başka belirleyici faktördür. Tüm bunların yanı sıra mekansal imkanların yeterli olup olmadığı da yer seçiminde son derece önemlidir" dedi.
Kent Konseyi'nin, sorunu tüm boyutlarıyla değerlendirirken Adana'nın bölge ve kent ekonomisine sağladığı önemli katkıyı göz önünde tuttuğunu ifade eden Acevit, "Mevcut havalimanı yer değişikliği ile fiilen işlevsiz hale getirilirse, ekonomik yönden büyük kayıplar ortaya çıkacaktır" diye konuştu. Ecevit, yapılması planlanan "Çukurova Havalimanı"nın yerinin tartışmasız Adana olduğunu bildirdi.
Şehir Plancıları Odası Çukurova Şube Başkanı Cüneyt Erginkaya da, Adana'daki nüfus yoğunluğunun, mevcut havalimanının devamını gerektirdiğinin altını çizerek, Adana Valiliği rakamlarına göre sadece Adana merkez nüfusunun 1 milyon 611 bin 262 kişi olup, Mersin'in, 5 saat ötedeki Anamur'u da içeren toplam kentsel nüfusundan daha fazla olduğuna işaret etti.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre; Adana'nın nüfusunun 2 milyon 6 bin 650, Mersin'in nüfusunun 1 milyon 595 bin 938, Osmaniye'nin nüfusunun ise 452 bin 880 olduğunu aktaran Erginkaya, Adana'nın doğusunda yer alan İskenderun, Osmaniye, Kadirli, Kozan merkezleri ve sanayi bölgelerinin oluşturduğu nüfus potansiyelinin aradaki farkı daha da büyüttüğünü ifade etti.
Bölgenin turistik ve ticari faaliyetlerinin ortaya çıkardığı ziyaretçi yoğunluğunun da mevcut havalimanının yerinde geliştirilerek değerlendirilmesi gerçeğini ortaya koyduğunu vurgulayan Erginkaya, "Bölgesel turizmin gelişmesinde merkez köprü görevini gören Adana'ya gelen ziyaretçi potansiyelindeki artış da yukarıdaki tespiti desteklemektedir. Ayrıca, kongreler ve diğer turizm hareketleri genel olarak haftalık veya 15 günlük programlanmaktadır. Tur operatörleri ve acenteler otobüslerle kısa mesafeli toplu taşıma yapmaktadırlar. Bu uygulamaya en iyi örnek Antalya-Alanya arasındaki turlar gösterilebilir" dedi.
"ADANA VE MERSİN'İN EKONOMİK POTANSİYELİ KIYASLANAMAZ"
Küresel ölçekte önem taşıyan Ceyhan Enerji Koridoru ve organize sanayi bölgeleri nedeniyle oluşacak nüfus yoğunluğunun da mevcut havalimanının yerinde geliştirilerek korunması gereğine ortaya koyduğunu belirten Erginkaya, şunları kaydetti: "Adana ve yakın çevresinin (İskenderun, Osmaniye vb.) sahip olduğu mevcut nüfus yoğunluğunun yanı sıra Ceyhan ve Yumurtalık'ta kurulmakta olan rafineriler ile tersanelerin, ekonomik ve ticari potansiyelin ortaya çıkardığı kapasite ile Mersin'in mevcut etki alanı kıyas bile kabul etmez. Bir havalimanının, gelecekteki belirsiz turist ihtiyacına göre değil, sahip olunan ekonomik potansiyele göre konumlanması çok daha bilimsel ve akılcı bir uygulama olacaktır; mevcut Adana da tam bu niteliktedir."
Nüfus ve kullanım potansiyellerinin yanı sıra mekansal bazı kısıtlamaların da bu yapay zorlamayı etkisiz kıldığını vurgulayan Erginkaya, bunları şöyle sıraladı:
"Devlet Havalimanları tarafından hazırlanan raporlarda düşünülecek yeni havalimanı için en az 8 bin dönümlük düz alanın gerekli olduğu vurgulanmaktadır. Buna ayrıca, gelişme ve emniyet sahaları da eklenmelidir. Havalimanları aynı zamanda bakım, onarım ve acil iniş durumları için birbirlerinin alternatifleri olmak durumundadırlar. Bundan dolayı Adana Havalimanı, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep havaalanlarına 2 saatlik uzaklığı ile bu avantaja zaten sahiptir.
Ayrıca unutulmamalıdır ki; Adana yakın çevredeki diğerleri arasında NATO standardında uçuş pistine sahip tek alandır, İncirlik Hava Üssü'nün de alternatifi durumundadır.
Adana mevcut haliyle askeri alan dahil yaklaşık 3 bin dönüm alanda hizmet vermektedir. Ve onaylı imar planlarına göre ilk etapta genişleme kapasitesi 4 bin 900 dönüme ulaşmaktadır. Bu haliyle 4 bin dönümlük Uluslararası Bodrum Havalimanı'nı geçmektedir. Ayrıca, mevcut havalimanının genişletilmesi kentsel yapılanma için sakıncalı olan alüvyon sahaların yapılaşmaya kapanması açısından bir avantaj olarak değerlendirilebilir."
ADANA KENT KONSEYİ'NİN ÖNERİSİ
Şehir Plancıları Odası Çukurova Şube Başkanı Cüneyt Erginkaya, "kent şovenizmi"nin, bilimsel konuların ışığında ortak akıl kullanılarak yok edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Mersin sahip olduğu kültürel ve turistik değerleri ile liman imkanlarını geliştirmeye odaklanmalıdır. Adana ise benzer çabayı sahip olduğu tarımsal, endüstriyel ve ticari kapasiteleri geliştirme yolunda sarf etmelidir.
Komşu ve kardeş iki kent, iki ayrı sanayi bölgesi, iki ayrı fuar alanı, iki ayrı havalimanı gibi savurganlıkları el ele vererek birlikte önlemelidir. Böylece kaynak israfı da önlenmiş olacaktır.
Şu anda gereksiz yeni bir havalimanı yapmak için harcanacak kamulaştırma ve harfiyat bedelleri, yeni karayolları, su ve enerji temini gibi altyapı yatırımları için ayrılacak kaynakların belki de üçte birine mevcut Adana Havalimanı rahatça genişletilip ihya edilebilir. Bu tasarrufla sağlanacak kaynak; Mersin ve Adana'yı birbirine bağlayacak yeni bir hızlı tren sistemi kurulmasında; Yenice'de Bölgesel Lojistik Merkezi yapımında; Çukurova'nın ve Doğu Akdeniz'in cruise (gemi) turizmine açılmasını temin edecek Mersin Limanı'nın genişletilmesinde ve inanç turizminin gelişmesinde kullanılarak değerlendirilebilecektir. Adana Kent Konseyi; her iki kenti içine alacak, bölgesel gelişmeyi hızlandıracak işbirliği ve dayanışma anlayışının yaşama geçirilmesini daha verimli ve daha doğru bulmaktadır" dedi.
Toplantıya; Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Hüseyin Elbek, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Temsilcisi Yüksel Hançerli, Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Asım Savaş, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Erkan Karakaya, Şehir ve Bölge Plancısı Teyfik Yıldırım, Adana Sanat Konseyi Başkanı Haluk Uygur, eski Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Yılmaz, ADASO Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Özcanlı, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Göçer de katıldı.