Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde, ailesinin maddi durumu yetersiz olması nedeniyle, okuldan almaya karar verdiği liseli Emine, arkadaşının bilgisayarından ilçe kaymakamına gönderdiği elektronik postayla yeniden okullu oldu.
Postayla harekete geçen ilçe kaymakamı Cevat Uyanık, genç kızın oturduğu ve ilçeye 15 kilometre uzaklıktaki köye giderek, Emine'nin lise öğrenimini tamamlayabilmesi için tüm masraflarını karşılayacaklarını bildirdi.
Kaymakam Uyanık, yaklaşık 20 bine ulaşan ilçe nüfusunun büyük çoğunluğunun sayıları 29'a ulaşan köylerde yaşadığını söyledi.
İlçenin gelişimi için, köylerdeki sorunları titizlikle takip ettiklerini ve sık sık buralara ziyaretler düzenlediklerini anlatan Uyanık, oluşturdukları kaymakamlık sitesine elektronik posta yoluyla gelen öneri ve talepleri de günlük olarak değerlendirdiklerini kaydetti.
Başta köylerden olmak üzere yurt içi ve dışındaki Tufanbeyliler'den de çok sayıda posta aldıklarını belirten Uyanık, “Aldığımız postaların tamamını değerlendiriyoruz. İlçenin gelişimi ve sorunlarının çözümü noktasında bu mailler yol gösterici oluyor” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Doğanlı köyünde yaşayan ve bu yıl Tufanbeyli Lisesi birinci sınıfını başarıyla tamamlayan Emine Baytimur'dan (15), ailesinin maddi durumunun yetersiz olduğu ve okuldan alınmak istediği yönünde bir posta aldığını ifade Uyanık, şöyle konuştu:
“Baytimur'dan aldığım postada, genç kız annesinin ayaklarından rahatsız olduğu, babasının da işinin olmaması nedeniyle okulundan alınmak istediğini yazıyordu. Bunun üzerine harekete geçerek, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na genç kızın durumunun araştırılması talimatını verdim. Araştırma sonucunda Baytimur'un, yazdıklarının doğru olduğu tespit edildi. Daha sonra da vakıf yöneticileri ile köye giderek genç kıza destek olacağımızı söyledik.”
LİSELİ GENÇ KIZIN KAYMAKAM ŞAŞKINLIĞI
Doğanlı köyündeki yaşadığı evin kapısının çalınması ile karşısında posta gönderdiği Kaymakam Uyanık'ı gören Emine Baytimur ise büyük şaşkınlık yaşadı.
Gönderdiği postanın bu kadar etkili olabileceğini düşünmediğini belirten Baytimur, “Arkadaşlarım köyün sorunları ile ilgili daha önce de mailler atıyorlardı, ben de babamdan okulumla ilgili böyle bir karar aldığını duyunca konuyu kaymakamımıza iletmek istedim. Sahipsiz olmadığımızı görmek çok güzel. Bu ilgiye derslerimde başarılı olarak layık olmaya çalışacağım” dedi.
Emine Baytimur'un babası Esabil Baytimur (45) ise kalıcı bir işi olmadığı için maddi durumunun yetersiz olduğunu belirterek, 3 çocuğundan en büyüğü olan Emine'yi, istemeyerek de olsa liseye göndermeme kararı aldığını söyledi.
Eşinin ayaklarından rahatsız olduğunu anlatan baba Baytimur, “Eğer devletimiz sahip çıkmasaydı, Emine öğreniminden mahrum kalacaktı” diye konuştu.
DİĞER EMİNE'LER İÇİN PROJE
Emine'nin okul masraflarını karşılayacaklarını bildiren ve okul öncesi ilçeye götürerek tüm ihtiyaçlarını gideren Uyanık, okula gönderilmeyen köylerdeki kız çocuklarının okula kazandırılması için hazırladıkları projenin ise Başbakanlıktan kabul gördüğünü bildirdi.
Yaptıkları araştırmada ilçe genelinde okul çağındaki 150 civarındaki çocuğa ulaşılamadığını tespit ettiklerini belirten Uyanık, “Hazırladığımız ve Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan önemli oranda bütçe aldığımız proje ile bu çocuklarımızı yeni eğitim-öğretim yılı öncesi tespit edeceğiz. Muhtarlarımızla bire bir yürüteceğimiz çalışmada, çocukların tüm masraflarını karşılayarak, okula gönderilmelerini sağlayacağız” dedi.