Adana'da "Atom Karınca" lakaplı Pınar Mahallesi'nin 52 yaşındaki muhtarı Saniye Çelik'in mücadelelerle dolu hayatı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu'nun kitabına konu oldu.
Ailesi tarafından okumasına izin verilmeyen ve ailesinden habersiz köyündeki okula giden Saniye Çelik, 40 günde Kuran-ı Kerim'i hatmetti. Çelik, ilkokul ve ortaokuldan sonra kendi çabalarıyla liseyi de bitirdi.
Sürekli kitap okuduğunu söyleyen Çelik, darbe yıllarında Yaşar Kemal'in, Nazım Hikmet'in kitaplarını okuduğu için evine baskınlar yapıldığını ve kitaplarının elinden alındığını belirterek, "O dönemde Fakir Baykurt'un yasaklı kitaplarından 'Tırpan'ı okuduğum için çalıştığım fabrikada, 'Bu komünisttir' denilerek işten çıkartıldım" dedi.
Bütün zorluklara karşı mücadele verdiğini ve evlenince eşi tarafından özgürlüğünün tamamen kısıtlandığını anlatan "Atom Karınca" lakaplı Çelik, "30 yıl ev kadını olmaya mahkum edildim. Evliliğimden önce eşim tarafından verilen sözler tutulmadı. Evlilikte destek görmedim. Evlilik yıllarında da yılmadan mücadele verdim. Mutfak ve temizlik işlerini hiç sevmezdim. Ev hanımı olduğum dönemde bilgiye ulaşmam için savaşmalıydım ama buna izin verilmedi" diye konuştu.
2006'da ünlü yazar Doğan Cüceloğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı bir programda, şiirini hediye etmek isteyince Cüceloğlu ile tanışıp "Bir Kadın Bir Ses" isimli kitabı birlikte kaleme aldıklarını söyleyen Çelik, şöyle devam etti:
"Her insanın dünyaya bir amaç için gelir. Kadın kendisi için yaşamıyor. Kadına yer vermeyen toplum gelişmez. Kadınların ev hanımlığından kurtulması gerekiyor. Bu kimlik hoş değil. Ben kendimi keşfettim. Çocuklarımı hayata hazırladıktan sonra 20 yıl yaşadığım mahalleme hizmet etmek istedim. Halkıma hizmet etmek için muhtarlığa aday oldum ve kazandım. Bu devirde halk kahramanı kalmadı diyorlar. Ben bu göreve halk kahramanı olmak için geldim."
Mahallede koruyucu ailelik yaptığını kaydeden Çelik, muhtarlığın kahve kültürüyle olmayacağını vurgulayarak, "Muhtarlık sadece evrak vermek değildir. Mahalle halkının insan onuruna yakışır şekilde yaşaması gerekir. Bunun için bilgi şart. Bilgiden yoksun toplumlar hep geri kalmıştır. Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi 2. sınıf öğrencisiyim. 52 yaşında olmama rağmen yasal haklarımızın ne olduğunu bilerek mahalleme hizmet etmenin daha doğru olacağını düşündüm. Bu yüzden kamu yönetimi okumaya karar verdi" dedi.
Pınar Mahallesi'ne 'Sosyal Kültür Merkezi' yaptırmayı planladığını söyleyen Çelik, Doğan Cüceloğlu'nun Pınar Mahallesi'ne danışmanlık yapacağını, mahalle sakinlerinin aydınlatılmasında gönüllü görev alacağını vurguladı. Çelik, yakın zamanda 'kadının toplumdaki yeri' konulu bir kitap yazacağını sözlerine ekledi.