Adana Valisi Cahit Kıraç, müreffeh bir gelecek için daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulması ve bu yönde gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Türk-İş’in düzenlediği "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Semineri" Çukurova Sürmeli Oteli’nde bugün başladı. Seminere Vali Cahit Kıraç, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Hüseyin Kaya Elbek ve konfederasyona bağlı sendikaların şube başkanları katıldı.
Vali Cahit Kıraç, açılışta yaptığı konuşmada, Adana’da 150 bin aktif sigortalı bulunduğunu, bu sayının aile efradı ile birlikte 900 bin civarında olduğunu söyledi. Türkiye’de her gün 4 iş kazası ve 10 kadar da meslek hastalığı vakası yaşandığını belirten ve sağlıklı işgücünü üretim için vazgeçilmez olarak gördüklerini vurgulayan Kıraç, bu olumsuzlukların daha çok eğitimle azalacağına inandığını kaydetti. Türkiye’nin kendi etrafında devam eden bir ateş çemberi içinde bulunduğuna işaret eden Kıraç, pek çok olumsuzluklara rağmen ülkede huzur ortamı içinde üretimin ve sosyal barışın sürmesinde köklü geleneklerin, toplum içi bağların etkisinin olduğunu bildirdi. Kıraç, bu sağlam yapının yasalarla da desteklenerek devam ettiğini vurguladı. Kıraç, şunları söyledi:
"Çalışmak ve üretmeye ihtiyacımız var. Barış ve huzur ortamında üretim için iş güvenliğine, işçi sağlığına ihtiyacımız var. İş kazalarını ve mesleki hastalıkları en aza indirmemiz lazım. Bunların eğitimle daha da azalacağına inanıyorum. Endüstrisi, ticareti, iklimi, tarımı ve coğrafyası ile Adana’nın, huzur ve güven ortamı içinde eski canlılığına kavuşacağını umuyorum. Bilgiyi, birikimi en iyi şekilde kullanmalıyız. Bunu hep birlikte başaracağız. Gelecekle ilgili kaygımız yok. Bir tek şeye ihtiyacımız var; o da daha çok çalışmaktır."
Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Hüseyin Kaya Elbek de konuşmasında, işverenlerin işçiye bakış açısını eleştirdi. Adana’nın eskiden bir tekstil merkezi konumunda bulunduğunu, binlerce işçinin bu sektörde istihdam edildiğini ancak gelinen noktada Adana’da KOBİ’lerin dışında yatırım yapılmadığını ve bu nedenle işçi sayısının azaldığını belirten Elbek, "Bundan üzüntü duyuyoruz" dedi. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin son derece önemli olduğunu ifade eden Elbek, işverenlerin önceliklerinin makineden yana olduğunu savunarak "Maalesef, sanayide işçi sağlığı en sonda gelmekte. Arızalanan makine ise ilk başta gelmektedir" diye konuştu.
Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay ise, SSK’nın Sağlık Bakanlığı’na devri ile Köy Hizmetleri’nin kapatılması çalışmasına yönelik var olan tepkilerini yineledi. Atalay, "Türk-İş’i görmezlikten gelen, sesine kulak vermeyen hiç bir iktidar yoluna devam edemedi; edemez" dedi.
Türk-İş’in daha önce başka illerde gerçekleştirdiği eğitim semineri Adana’da 2 gün devam edecek.