Türkiye'de geçen yıl 4 milyon 500 bin dönüme ekilen mısır, bu yıl ortalama yüzde 30 daraldı.
Ekilen mısırın Türkiye'nin ihtiyacı olan 4 milyon ton mısır ihtiyacını karşılamayacağı, bu nedenle mısırda ithalatçı bir ülke konumuna düşebileceği bildirildi.
Son 5 yıldır mısır fiyatlarında bir artış olmaması ve maliyetinin yüksek olmasından dolayı zarar eden üretici bu yıl mısır ekiminden kaçtı. Mısır üreticisi önünü göremediği için özellikle 2. ürün mısır ekmekten vazgeçerek, alternatif ve maliyeti düşük olan soya, susam, ayçiçeği gibi ürünlere yöneldi. Bu nedenle Türkiye genelinde bu yıl mısır ekim alanları yüzde 30 daraldı. Çukurova'da yaklaşık bir haftadır yer yer mısır hasadı yapılmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fiyat açıklamaması ve
ürün almaması üreticileri kara kara düşündürüyor.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin mısır üretiminin yarısını karşılayan Çukurova'da hasadın yaklaşık bir haftadır devam ettiğini ancak üreticinin zor durumda olduğunu söyledi. Mısırın maliyetinin 47 kuruş olmasına rağmen tüccarın 40 kuruştan ve daha aşağıya mısır satın aldığını, bu nedenle üreticinin zor durumda kaldığını belirten Halis, "Son 5 yıldır çiftçi mısır ekiyor ama hasat dönemi gelince hüsrana uğruyor. 5 yıldır fiyat hep aynı: 40 kuruş.
Çiftçi devletin verdiği pirime seviniyor ama o da hüsranla sonuçlanıyor. Çünkü geçen yıl 38 kuruş prim verildi ancak tam bir yıl sonra. Çiftçinin 1 kilogram mısıra harcadığı masraf 47 kuruş. Ancak 1 kilogram mısırı 40 kuruşa satıyor" dedi.
"TMO, 3 E DEĞİL 3 G FORMÜLÜNÜ İZLİYOR"
Türkiye'de TMO'nun hasat başlamadan önce fiyat belirlemesi gerekirken bütün ürünlerde olduğu gibi mısırda da fiyat açıklamada geç kaldığını ileri süren Halis, şunları kaydetti:
"TMO, 3 E formülü izlemesi gerekirken 3 G formülünü izliyor. Yani TMO erken fiyat, erken alım, erken ödeme yapması gerekirken, geç alım, geç fiyat ve geç ödeme politikası izliyor. Bu nedenle çiftçi ürününü hasat etmesine rağmen ne yapacağını bilmiyor. Bunu fırsat bilen tüccar ise üreticinin ürününü daha ucuza alma yolunu seçiyor."
Mısırın taban fiyatının yaklaşık 15 gün önce 48 kuruş olmasına rağmen hasadın başlamasıyla birlikte birden 40 kuruşa düştüğünü hatırlatan Halis, mısırın fiyatının rutubet oranına göre belirlendiğini, 40 kuruş mısırın rutubetinin 14-15 derece olması gerektiğini, rutubetin 1 derece yükselmesi durumunda fiyatın 5 kuruş aşağıya düştüğünü kaydetti. Bütün bu nedenlerden dolayı bu yıl Türkiye genelinde mısır ekim alanlarında yüzde 30 daralma meydana geldiğini ifade eden Halis, "Geçen yıl Türkiye genelinde 4
milyon 500 bin dönüm mısır ekilirken, bu yıl yüzde 30 daralma meydana geldi. Geçen yıl mısırda rekolte Türkiye'nin ihtiyacı olan 4 milyon tonu geçerek, 4 milyon 700 bin ton oldu. Ancak bu yıl ekim alanlarının daralmasından dolayı rekoltenin 3 milyon 5 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bu da Türkiye'nin tekrardan mısırda ithalatçı konuma düşmesine neden olabilir. Türkiye'nin bu kadar verimli toprakları varken neden ithal ürün alsın. Bu ülkeye ihanettir. Mısır politikasının bir an önce düzeltilmesi
gerekir" diye konuştu.
"ÇUKUROVA İHTİYACIN YARISINI KARŞILIYOR"
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, her üründe olduğu gibi mısırda da lokomotif bölgenin Çukurova olduğunu, geçen yıl 4 milyon 500 bin dönüme ekilen mısırın 2 milyon 250 bin dönümünün Çukurova bölgesinde ekildiğini ancak üreticinin mısırdan vazgeçmeye başladığını söyledi. Halis, Çukurova'da üreticinin 1. üründe geçen yıla yakın mısır ektiğini ancak 2. üründe yok denecek kadar az ürün ekildiğini belirterek, "Üretici artık mısırdan tamamen kopmak üzere. Çukurova, Türkiye'nin en erkenci mısır hasadı
yapılan bölge. Bu nedenle burası çok önemlidir. Çukurova bölgesinde mısır ekilmezse Türkiye her yıl mısır ithal etmek zorunda kalır. Bu bölge Türkiye'nin tarımında özellikle mısır üretiminde can damarı" dedi.
Halis, Çukurova bölgesinde ekilen mısırın rekoltesinin de yüksek olduğunu, dönüme bin ile bin 300 kilogram arasında rekolte elde edildiğini vurguladı.
Adana'nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı Kadıköy'de çiftçilik yapan Hakkı Cennet ise, 175 dönüm alana ektiği mısırı hasat ettiğini belirterek, son 5 yıldır mısırdan para kazanamadıklarını söyledi. Cennet, "Her yıl aynı şey. Mısırın fiyatı hiç yükselmiyor. Her yıl 40, 38 kuruş arasında değişiyor. Devletin verdiği primi de 1 yıl sonra alıyoruz. TMO biz hasadı yaptıktan 1 ay sonra fiyat açıklayıp ürün alıyor. Bizim o zamana kadar bekleyecek maddi gücümüz yok. Mısırın maliyeti çok fazladır. Hasat edip
tüccarın eline teslim ediyoruz. Rutubeti 15 derece ama 39.5 kuruştan satabildim. Mecburum satmaya" şeklinde konuştu.
TMO'nun hasat başlamadan önce neden fiyat açıklamadığını bir türlü anlamadıklarını ifade eden Cennet, "35 tane tüccara ülkenin çiftçisi tercih ediliyor. TMO'nun fiyat açıklamamasında başka bir mantıklı açıklama bulamıyorum. TMO bir an önce fiyatı açıklayıp ürün alsın" dedi.