22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Karpuz tarlada Avrupa'ya satıldı

Türkiye karpuz üretiminin yarısının karşılandığı Çukurova'da kumul alanlarda üretilen karpuzun, hasat edilmesine 10 gün kala başta Almanya, Avusturya, İsviçre ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine tarlada satıldığı bildirildi.

Adana'nın merkez ilçesi Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya karpuz üretiminde söz sahibi ülke olduğunu ve Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye'deki üretim sıralamasında Adana'nın ilk sırada yer aldığını, kentin üretim üssünün ise Tuzla olduğunu belirten Halis, resmi verilere göre geçen yıl açık alanda 85 bin dekar alana, örtü altında ise yaklaşık 55 bin dekar alana karpuz ekilerek 140 bin dekarda üretim yapıldığını, 700 bin ton civarında ise ürün hasat edildiğini ifade ederek, bu yıl örtü altında artış olarak 90 bin dekar alana yükseldiğini, açık alanda ise düşüş yaşanarak 55 bin dekar alana ekildiğini söyleyerek, bu yıl geçen yıldan daha fazla rekolte beklediklerini belirtti. Halis, Tuzla ve bağlı köylerinde bu yıl yaklaşık 45 bin dekar alanda karpuz üretimi yapıldığını bildirerek, "Geçen yıl küresel ısınmanın olumsuz etkisiyle, rekoltede az da olsa bir düşüş söz konusu oldu. Ancak bu yıl kış ayları yağışlı geçtiği için geçen yıldan rekolteyi daha iyi bekliyoruz" dedi.

Tuzla karpuzunun en önemli özelliğinin kumul alanda yetişmesi ve hasadı yapılan sezonun ilk turfandası olması olduğuna dikkat çeken Halis, şunları kaydetti:
"Kumul alana ekilen karpuz, ovadaki diğer alanlardan daha erken yetiştiği için, pazar şansı çok yüksek ve tamamı iç ve dış piyasaya sunuluyor. Buğday, mısır ve pamuk gibi ürünlerin üretildiği alanlarda 5 yılda bir karpuz üretimi yapılırken, kumul alanda her yıl ekim yapılabilme şansı da başka bir özellik taşıyor. Kumulda, yüzeydeki su çabuk süzülüyor ve kök güneş ışığını daha çok alıyor. Böylece ürünün suyu ve tadı da son derece mükemmel oluyor. Üstelik dünyada da en erkenci karpuz olma özelliği
taşıyor."

Karpuzun en erken Yunanistan'da hasat edildiğini, ancak onunda da Haziran ayının başlarında başladığını, Tuzla karpuzunun mayısın ilk haftasından itibaren sofralarda olacağını vurgulayan Halis, "Şu anda tüccarlardan aldığımız bilgilere göre; Tuzla karpuzu tarlada Avrupa ülkelerine satılmış durumda. Başta Almanya, Avusturya, İsviçre ve Fransa olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesi tüccarlar aracılığıyla Adana karpuzu yemeye hazırlanıyor" diye konuştu.

Avrupa ülkelerinin, Tuzla'da üretilen karpuzun 1 milyon 200 bin tonunu tarlada satın aldığını kaydeden Halis, ileriki günlerde bu sayının artacağını belirterek, "Özellikle son yağan yağmurlarla birlikte karpuz rekoltesinde canlılık yaşandı. Dönümde ortalama 5-6 ton ürün bekliyoruz. Son 6-7 yıldır yörede yoğun bir dış ticaret var. Sezonda günlük 50 TIR'a yakın karpuzu, Balkanlar'a ve Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Karpuzumuzun gönderdiğimiz ülkeler tarafından beğenilmesi tüccarın ilgisini de artırıyor.Hasada birkaç hafta kalmasına rağmen, tüccarlar şimdiden karpuzu tarlada satın almaya başladı. Tuzla karpuzu bu yıl da Avrupalıyı serinletecek."

 

.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 10:23:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?