Adana'nın Ceyhan ilçesinde karpuz tüccarları kabak aşısı nedeniyle karpuzların tadının, kalitesinin olmadığını ve bu yüzden zarar ettiklerini iddia ederken, Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan ise sorunun erken hasattan kaynaklandığını savundu.
Bota Mahallesi'ndeki Karpuzcular Kıraathanesi'ne gelen Siirtli karpuz tüccarı Resul Kaya (57), karpuzlara yapılan kabak aşısı nedeniyle 25 bin lira zarar ettiğini ifade ederek, "Kabak aşılı karpuzlar yüzünden fiyat düştü, yükselmeyince de zarar ettim" dedi.
Şanlıurfa'dan gelen tüccar Mustafa Kızılateş (50), kabak aşısı nedeniyle karpuz alırken tedirginlik yaşadığını söyledi. Kızılateş, "Alan da satan da perişan, kabak aşılı karpuzları kimse almıyor. Müşteri bekliyoruz, gelen almıyor. Çiftçi bir yandan perişan, işçi de perişan, bizler de" diye konuştu.
Karpuz simsarı Reşit Yağmur (45) da, yıllardır karpuz simsarlığı yaptığını, ancak yaklaşık 5 yıldır bölge genelinde uygulanan kabak aşısı nedeniyle tüccarın, işçinin zarar ettiğini belirtti. Yağmur, "Tüccarlarla köyleri gezip nerelerde karpuz ekildiğini gösteriyoruz. Tüccarlardan aldığım komisyonla geçiniyorum. Geçen yıl karpuzun dönümü 2 bin ile 2 bin 250 liraya satılırken, bu yıl en fazla bin 250 liraya satılıyor" dedi.
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan ise, tüccarların iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Tezcan şunları söyledi:
"Türkiye'deki karpuzun yüzde 25'i ilçemizde üretiliyor. Kabak aşısının herhangi bir sakıncası bulunmuyor. Karpuzu tarlada satın alan tüccarlar, bir an önce piyasaya girmek amacıyla karpuz olgunlaşmadan erken hasat yapıyorlar. Tüccarlar 10-15 gün geç hasat yapsalar karpuzun lezzetinde ve kalitesinde herhangi bir eksiklik olmayacağını görürler."