22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Karpuza kabak aşısı ihracatı bitirdi

Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova'da geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi sebebiyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğü bildirildi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, Çukurova'da her yıl ortalama 150 bin dekara karpuz ekildiğini, bu yılda 15 Ocak'tan itibaren üreticinin fidelerini toprakla buluşturduğunu söyledi. Türkiye'de en erkenci karpuzun Karataş'ın Tuzla beldesi'nde yetiştirildiğini belirten Halis, "Karpuz, Çukurova ile özdeşleşmiş bir meyve haline geldi. Türkiye'de ilk yerli karpuz Adana'da üretilmektedir. Üstelik karpuz lezzet ve aroma açısından da çok kaliteli bir kapuzdur. Türkiye'nin karpuz üretiminin yüzde 40'nı da Çukurova Bölgesi karşılamaktadır" dedi.

Karpuz üreticilerinin geçen yıl zarar ettiğini vurgulayan Halis, "Karpuz üreticisi geçen yıl maliyetini bile çıkaramadı. 1 dekarın maliyeti bin TL civarında. Ancak karpuzun kilosu yaz ortasında 5 kuruşa kadar düştüğü için üreticinin malı tarlada kaldı. Ancak buna rağmen üretici bu yıl karpuzdan vazgeçmeyerek yeniden karpuz ekecek. Bu yılda geçen yıl olduğu gibi 150 bin dekar hatta 180 bin dekar karpuz ekilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Üreticinin karpuzda zarar etmesinin en büyük nedeninin ihracatın düşmesi olduğunu vurgulayan Halis, 2006'da 3 bin, 2007'de 2 bin 500 TIR olan karpuz ihracatının, 2008'de 300 TIR'a kadar düştüğünü kaydetti. Halis, geçen yıl kabak fidesine aşı yapılarak karpuz yetiştirilmesi sebebiyle ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 90 düştüğünü söyledi.

Çukurova karpuzunun bir çok Avrupa ülkesinde tüketiminin artmaya başladığı dönemlerde 2006'dan itibaren teknolojinin gelişmesiyle birlikte kabak fidesine aşı yapılarak karpuz üretilmesinin, Çukurova karpuzunun sonunu hazırladığını ifade eden Halis, "Kabak fidesine karpuz aşısı yapıldıksan sonra her yıl ihracat rakamları düşmeye başladı. Çünkü karpuz çekirdeğinden elde edilen karpuz ile kabak fidesinden üretilen karpuzun aroması birbirini tutmadı. Kabak fidesinden üretilen karpuzun tat ve lezzetini beğenmeyen Avrupalı, karpuzda yönünü İspanya ve Portekiz'e çevirdi" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 11:26:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?