Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, tarih ve kültür turizmine açacakları Kozan Kalesi'nin dünyanın gözde mekanlarından biri olacağını söyledi.
Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Kozan'ın, şehir merkezinde ve şehre hakim bir bölgede bulunan Kozan Kalesi'nin tarih ve doğa turizmine kazandırılması için çalışmalar devam ediyor.Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylı Kozan Kalesi ve Manastır Çevre Düzenleme Projesi kapsamındaki çalışmalar önümüzdeki günlerde tamamlanacak.
Kültürel ve doğal güzellikler bakımından zengin bir bölge olan Kozan'ı, turizm açısından cazibe merkezi haline getireceklerini belirten Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, projenin ilk aşamasında Adana Valiliği İl Özel İdaresinin de katkılarıyla manastırdaki çamlık alan ile kale girişine kadar olan yolu kapsayan bölgede servis ünitesi, amfi, arkeolojik park, barbeküleri ve oturma grupları olan piknik üniteleri ile seyir teraslar yer aldığını ve kale yolunun Arnavut kaldırım modeli olan bazalt taşlarıyla döşeme işleminin tamamlandığını belirtti.
Özgan, "300 kişinin aynı anda yeme içme ihtiyacını karşılayabileceği, düğün, merasim gibi özel günlerde hizmet alınabilecek. Birde 20 yataklı butik otelin bulunacağı sosyal tesis yapılacak" dedi. Özgan, Kozan Kalesi ve çevre düzenlenme çalışmalarının tamamlanmasıyla burayı dünyanın gözde mekanlarından biri olacağını söyledi.
Kozan Kalesi, kalkerden meydana gelen oldukça dik bir tepe üzerinde 400 metrelik rakımlıyla ilçeye hakim bir tepede bulunuyor. Çukurova'nın en önemli kalelerinden biri olan Kozan Kalesi, Tarsus Kalesi örnek alınarak yapılmış. Günümüzde ise oldukça sağlam bir yapı görünümünde. Sis Kalesi'nin çeşitli kaynaklarda Asurlular tarafından yapıldığı ve sonradan da birçok el değiştirdiği belirtiliyor. 700 yıla yakın bir süre bölgeye hakim olan Hititler'in de bu kaleyi yapmış olabileceği belirtiliyor.
Yörenin en eski kalelerinden biri olan Kozan Kalesi, "Dağ kaleleri" zincirinin dördüncü halkasını teşkil ediyor. Kalenin iki grup halinde inşa edilmiş 44 kule ve burcu bulunuyor. Güney kesimindeki tepede bir iç kale (Ahmedek) yer alıyor. Kalede 20-30 basamaklı merdivenle inilen mahzenler ve gizli yollar mevcut. Kale, iç kale de dahil altı bölümden oluşuyor. Kalede Asur, Roma ve Ermeni dillerinde yazılmış bir kaç yazıt bulunuyor. Bu yazıtlar kalenin, tarih çağlarından günümüze çok sayıda devlete ev sahipliği yaptığı ortaya çıkıyor