22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Kriz, beyin göçü sağladı

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, ekonomik kriz dolayısıyla yurtdışında işlerini kaybeden ya da Türkiye'ye dönmeyi planlayan kalifiye öğretim üyelerini üniversitelerine kazandırdıklarını bildirdi.

Rektör Prof. Dr. Erkut, yaptığı açıklamada, Türkiye'de vakıf üniversite sayısının 40'a yaklaştığını vurgulayarak, "Şu anda Türkiye'de vakıf üniversitelerindeki öğrenci oranı yüzde 5. Bu rakamın YÖK'ün stratejik programına göre yüzde 15'lere çıkması bekleniyor. Çünkü devlet, yüksek öğrenime olan talebi tek başına karşılayamıyor. Bu yüzden daha fazla sayıda vakıf üniversitesi açılmasını ve var olan vakıf üniversitelerinin kapasitelerinin artırılmasını Türkiye'nin yüksek öğrenim stratejisi için de doğru bir adım olarak görüyorum. Tabii bu üniversiteler açılırken iyi planlanmaları ve kaliteli öğretim üyeleriyle donanmaları gerekiyor" dedi.

Şu anda üniversitelerinde 200 öğrenci bulunduğunu ve sadece İşletme Fakültesi'nin açık olduğunu belirten Erkut, "Önümüzdeki yıl 200 öğrenci daha alacağız. İşletmenin yanında mühendislik fakültesini açıyoruz. Bir de otel yöneticiliği yüksek okulunu açıyoruz. Yani üç ayrı programa toplam 200 öğrenci alacağız. 4 yıl boyunca yılda 200-200 gitmeye devam edeceğiz. 2012'de kampuse geçtiğimizde bu sayılar artacak. Uzun vadede 5 bin kişilik üniversite olmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Geçen sene aldıkları öğrencilerin tamamının burslu olduğunu kaydeden Erkut, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimizin bir kısmı yüzde 100 burslu, bir kısmı yüzde 75, bir kısmı da yüzde 50 burslu. Ortalama burs oranımız yüzde 75. Bu yıl mühendisliğe ortalama yüzde 81 ile öğrenci alıyoruz, otelciliğe yüzde 38, işletmeye yüzde 67 ile öğrenci alıyoruz. Yani Türkiye'de açık ara en fazla burs veren vakıf üniversitesiyiz".
Ekonomik krizin üniversiteleri etkilediğini ve bundan sonra etkilemesini de beklediklerini ifade eden Erkut, şunları söyledi:

"Öğrencilerin yüzde 5'i ile 10'u ödeme güçlükleri çekiyor. Böyle bir sorun var. Tabii bu çok yüksek oranda burslu olduğumuz için bize dokunmadı ve daha fazla kimseden para almıyoruz açıkçası. Dolayısıyla ödeme sorunu çeken öğrenciler bizde yok. Bir de olumlu yönde etkiledi. Yurtdışından çok kaliteli kalifiye öğretim üyesi akımı başladı. Oradaki işlerini kaybedenler veya oradaki ekonomik yavaşlamadan rahatsız olan insanların Türkiye'ye gelme ihtimalleri arttı, bunun da bize olumlu etkisi oldu. Bir de tabii yüksek lisans programlarına talep arttı. İnsanlar işlerini kaybedince tekrar üniversiteye geri gidiyorlar. 'Bir MBA yapayım, bir master yapayım biraz daha kalifiye eleman olarak yeniden piyasaya çıkayım' diyor. Dolayısıyla öyle de bir ilginç etkisini gördük krizin. Yüksek lisansta yüzde 20 kadar bir artış var başvurularda. İşletme fakültesinde şu anda 22 tane öğretim üyemiz var. Bunlardan 5 tanesini Türkiye'den aldık, 10 tanesi yurtdışından tersine beyin göçü ile gelen Türk öğretim üyesi, 7 tanesi de yabancı. Mühendislik fakültesinde şu anda 15 öğretim üyemiz var. Bunlardan aşağı yukarı yarısı araştırma laboratuarlarındaki işlerini bırakıp geldiler. Bazıları zaten Türkiye'ye gelmeyi düşünüyordu kriz de bahane oldu biraz. 3-5 sene sonra döneceğine şimdi karar verdi. Yani başvuru sayısında bir artış gördük. Özellikle finans sektöründe ciddi bir artış gördük ve 2 tane finans endüstrisinden gelen öğretim üyesi aramıza kattık. Biliyorum başka vakıf üniversiteleri de bundan faydalandı. Eskiden çok ciddi finans alanında öğretim üyesi açığı vardı o açık kısmen de olsa kapanmış oldu."

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 12:39:00
Güncelleme :31 Mayıs 2009 Pazar 12:48:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?