27
Aralık
2024
Cuma
ADANA

Krizin narenciyeye etkileri tartışılacak

Küresel krizin narenciye sezonuna ve sektörünün geleceğine etkileri, yarın Adana'da düzenlenecek toplantıda ele alınacak.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) Hilton Oteli'nde düzenleyeceği, üretici, ihracatçı ve ilgili kuruluşların katılacağı toplantıda; AKİB Genel Sekreteri Selami Gedik, Türkiye Turunçgil Üreticileri Birliği Platformu Başkanı Cemalettin Kurt, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan konuşma yapacak.

Akdeniz Yaş Sebze-Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, küresel krizin ekonomiye etkisinin her geçen gün daha ağır şekilde hissedildiğini belirterek, "Çoğu KOBİ niteliğinde narenciye ihracatı yapan firmalarımız faaliyetlerini sürdürebilmek amacıyla yeniden kredi bulmak bir yana, birçok banka tarafından kredilerini erken kapamaları yönünde baskı görüyor. Kredi bulabilenler ise kriz öncesi yüzde 5-6 faiz oranı ile aldıkları kredileri bugün yüzde 11-12 seviyelerinden alabiliyor. Bu oranın önümüzdeki günlerde daha da artış göstereceğini düşünüyoruz. İhracatçılarımızın yaptıkları satışların üçte birini banka kredileri, üçte ikisini öz sermayeleri ile finanse ettikleri düşünüldüğünde, söz konusu döviz kredilerinde meydana gelen faiz artışının yaklaşık olarak 10 milyon dolarlık ek bir maliyet artışı getireceği öngörülüyor. İçinde bulunduğumuz sezon girdilerin artış trendi içinde bulunması, ihracatçılarımızın zaten yüksek olan ihraç maliyetlerini daha da artırmakta" dedi.

Ayrıca, narenciye ihracatında en önemli pazarlar içerisinde bulunan başta Rusya olmak üzere Doğu Bloğu ülkelerinin global krizden en ağır etkilenen ekonomiye sahip olduklarını kaydeden Kavak, "Ruble ve diğer Doğu Bloğu ülkelerinin paraları bu süreçte dolar karşısında hızla değer kaybetti. Bu durum bizim söz konusu piyasalardaki rekabet gücümüzü iyice azaltmıştır. Söz konusu pazarlardaki narenciye ithalatçıları ülkemiz ürünlerinin fiyatlarını yüksek bularak rakip ülkelere siparişlerini vermeye başladı.

Gereken önlemi alamazsak korkarız ki gelecek sezonda çok az narenciye ihracatçısı ayakta kalmış olacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 15:26:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?