Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, Türkiye'nin krizle bir yıl daha yaşayacağını söyledi.
Beysel, bir toplantıya katılmak için geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, krizin biteceği yönünde olumlu sinyallerin bu yılın ilk aylarından itibaren gelmeye başladığını, ancak bunun sıkıntının sona erdiği anlamına gelemeyeceğini belirtti.
Krizin bu yılın ikinci yarısından itibaren bitme sürecine gireceğini anlatan Beysel, "Bir yıl daha krizi bir şekilde yaşayacağız. Bu dönemde 1930'ların krizi kadar çöküş olmadığını hepimiz görüyoruz. Her ne kadar büyük sıkıntıları olan şirketler varsa da işten çıkartmalar olduysa da genelde hükümet tarihten gelen tecrübeleri iyi kullandı" dedi.
Beysel, kamuoyunda sıkça dile getirilen bankalar kredi kullandırmıyor şeklindeki söylemin kolaycılık olduğunu ve bundan kaçınılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Burada iğneyi ve çuvaldızı kime batırıyoruz konusuna dikkat etmek gerekiyor. Bankaların daha az kredi kullandırdığı bir gerçek. Ama onların sorunlarını da anlayıp çözülmesi yönünde bir şeyler yapmak lazım. Bu dönemde sanayiciler ve KOBİ'ler iş planı yapamamaları nedeniyle bankalara kendilerini yeterince anlatamadılar. Bankaların BASEL II süreci kapsamı ve AB'ye uyum çerçevesinde kredi veremiyor olması bir sorun. Hükümetin, Kredi Garanti Fonunu'na yeterli işlev kazandıramamış olması, bankaların bir sorunu olmaya devam ediyor. Bankaların kredi kullandıramamalarının bir nedeni de budur. Bunların yanında Bankacılık Kanunu'nda kredi kullandırması durumunda bankacılara yüklenmiş çok ağır sorumluluklar var. Bunlar, Kredi Garanti Fonu'nun kullandırılmasıyla ortadan kaldırılabilecek sorumluluk aslında. Fonun devreye girmesiyle sorumlulukların bir kısmı ortadan kalkacağından bankaların kredi kullandırmalarına destek olunacaktır."
Teminat sorununu ortadan kaldıracak olan finansal kiralama (leasing) konusunda hükümetin hiçbir adım atmadığını ve bunun da sıkıntı olduğunu savunan Beysel, "Aslında leasingi çalıştırsalar, bu kanalla paralar sanayiciye aktarılabiliyor olsa teminat sorunu birden bire ortadan kalkacaktır. Bu da bir mekanizmadır. Yeni ekonomi yönetimi leasing uygulamasında çifte KDV kaldırılırsa kredi kullandırma konusunda rahatlama gelir. Bankalar finansman sağlamasına karşın, teminat sorunu bulunuyor. Bu sorun da leasing
ve kredi garanti fonunda yapılacak düzenlemelerle aşılabilir. Bu düzenleme ilk aşamada hemen piyasayı rahatlatabilecek şeylerdir. Dolayısıyla bütün bu mekanizmaların hiçbirini harekete geçirmeyip, sonra 'bankalar kredi vermiyor' demek biraz kolaycılık oluyor. KOBİ'ler olarak kendimize düşeni yapıyoruz. KOBİ'lerin bankalardan daha kolay kredi alabilmelerine yönelik eğitimler düzenliyoruz. KOBİ'lere iş planı hazırlamayı öğretmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Beysel, otomotiv sanayinde hareketlilik için hurda desteğine ihtiyaç olduğunu, bazı sektörlerde ÖTV'nin indirilmesinin büyük yararının bulunduğunu, uygulamanın uzatılması gerektiğini de sözlerine ekledi.