Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur, Kurban Bayramı'nı fırsat bilen bazı besicilerin hayvanların kısa zamanda aşırı kilo almasını sağlayan hormon ilacı kullandığını ileri sürdü.
Yağmur, yaptığı açıklamada, yeterli denetim yapılmadığı için kurbanlık satan besicilerin hileye başvurduğunu ve kurbanlıklarını daha kilolu göstermek için yasadışı yollardan Türkiye'ye getirilen hormon ilacı kullanıldığını iddia etti. Yağmur, "Fırsatçı kurban besicileri kurbanlıkların daha kilolu görünmesi için hormon vazifesi gören Ralgro ve Synovex isimli ilaçlar kullanıyor. Bu ilaçlar kiloyu yüzde 15 artırıyor. Bunun son örneği Ankara'da yaşanmıştı. İhbar üzerine bir çiftliğe baskın yapan emniyet güçleri, ilaçları hayvanlara enjekte eden bir şebekeyi suçüstü yakaladı. Kansere zemin hazırladıkları için Avrupa'da 15 yıl önce yasaklanan bu ilaçlar, eti tüketen kişilerin hormonal yapısını bozuyor, kısırlık, cinsel güç kaybı ve kalp hastalıklarına sebep oluyor. Prostat ve meme kanserine davetiye çıkardığı gibi, erkeklerde kadınsı davranışların artmasına yol açıyor" dedi.
Dişilik hormonu östrojen içeren Ralgro ve Synovex ilacının ithalatı, imalatı ve kullanılması 1992 yılında yasaklanmasına rağmen çok kolay bulunabildiğine dikkat çeken Yağmur, şunları kaydetti:
"Bu ilaç, tabanca benzeri bir cihazla hayvanın kulak arkasına enjekte edilmesi sebebiyle besiciler arasında 'kulak arkası' olarak isimlendiriliyor. Doğrudan beyni etkilediği için hayvan adeta bilinç kaybına uğruyor ve doyma hissini kaybediyor. Hormon içerikli ilaçlar alenen kullanılıyor. Zira herhangi bir yaptırımı da yok." Canlı hayvan pazarında satılan kurbanlıkların yeterince denetlenmediğini savunan Yağmur, hayvanların kulak küpesi ve menşei şahadetnamesi de bulunmadığını söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın genelgesine göre kulak küpesi ve menşei şahadetnamesi bulunmayan hayvanların satılamayacağını vurgulayan Yağmur, "Vatandaş hormonlu kurbanlık almak istemiyorsa mutlaka kulağında küpe olup olmadığına baksın. Menşei şahadetnamesi de önemli, ancak vatandaş en azından kulağında küpe olup olmadığına mutlaka baksın. Çünkü kulağında küpe olan kurbanlık veteriner tarafından kontrolden geçmiş demektir. Küpe numaraları ile sağlık raporlarını da karşılaştırın" uyarısında bulundu.