Kuwait Petrolevm International Limited Şirketi'nin Adana'nın Ceyhan ilçesinde rafineri kurmak için fizibilite çalışmaları yaptığı öğrenildi.
Kuwait Petrolevm International Limited Şirketi Başkan Yardımcısı Muhommad Rashed Josem, başkanlığındaki 4 kişilik heyetin geçtiğimiz günlerde Ceyhan ilçesine gelerek yörede incelemelerde bulundukları belirtildi.
BOTAŞ Bölge Müdürlüğü ile Yumurtalık Serbest Bölgesini gezen şirket yetkililerine, Ceyhan Ticaret ve Sanayi Odasında bir brifing verildiği bildirildi.
Ceyhan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Duru, rafineri veya petrokimya tesisi kurmak için yöreye gelen Kuveytli iş adamlarına “enerji ihtisas bölgesi” hakkında bilgi verdiklerini söyledi.
Ceyhan'ın Orta Doğu petrolleri ve Orta Asya enerji kaynaklarının dünyaya açılmasında ana kapı görevini gördüğünü söylediklerini belirten Duru, “Ceyhan'a rafineri veya petrokimya tesisi kurmak isteyen ve ön fizibilite çalışması yapan Kuveytli yatırımcılar, ilçeden olumlu izlenimlerle ayrıldılar” dedi.
Duru, 100 yılın projesi olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın devreye girmesinin ardından yerli ve yabancı yatırımcıların yöreye olan ilgisinin artarak devam ettiğini belirterek, 2-3 günde bir yatırımcının Ceyhan'a gelerek kendilerinden bilgi aldıklarını kaydetti.
Yörede rafineri kurmak için 4 şirketin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvurduğunu anlatan Duru, şöyle konuştu:
“5 RAFİNERİ KURULABİLİR”
“Başvuru yapan firmalar tarafından kurulması planlanan rafinerilerden en büyüğünün kapasitesi yıllık 15 milyon ton civarında. Diğer kurulacak rafinerilerle birlikte yılda ancak 30-40 milyon ton ham petrol işlenebilecek. Ceyhan'a ise yılda 190 milyon ton ham petrol gelecek. Bu rafinerilerde ham petrolün sadece yüzde 25'i işlenecek, yüzde 75'i ise işlenmeden dünya pazarlarına sevk edilecek.
Durum böyle iken, yöreye 4 yerine sadece 2 tane rafineri kurulmasının yeterli olacağı söyleniyor. Oysa Ceyhan'a 4 değil, 5 rafineri de kurulabilir.”
Yörede 5 rafineri kurulması için yeterli miktarda arazinin ve ham maddenin bulunduğunu ifade eden Duru, “Enerji açısından da sıkıntı olmaz. Çünkü yörede Türkiye elektrik üretimine yüzde 6'lık katkı sağlayan İSKEN Sugözü Termik Santralı faaliyet gösteriyor” diye konuştu.