Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) satılan mısır bedellerinin 25 günde ödeneceği bildirilmesine rağmen 50 gündür ödenmemesi üreticiyi zor durumda bıraktı.
Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, Devlet Bakanı ve milletvekillerine açık mektup yazarak çözüm talebinde bulundu.
Çukurova'da geniş alanlarda pamuk üretiminin yerini artık mısırın aldığına dikkat çeken Özkan, Türkiye'deki toplam mısır üretiminin yarısının Çukurova'da gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması için çiftçinin yıllık emeğinin karşılığını zamanında alması gerektiği vurgulayan Özkan, mektubunda şu görüşleri dile getirdi:
"Devletine, hükümetine güvenerek mısırını Toprak Mahsulleri Ofisine satan çiftçi 25 gün içerisinde alması gereken ürün bedelini 50 gün geçmesine rağmen alamamıştır. Öz sermayesini kaybetmiş olan çiftçi bu günlerde ekeceği buğdayın, gübresini, tohumunu, mazotunu alacak parası olmadığı gibi tarım kredi kooperatifleri, Ziraat Bankası ve özel bankalardan kullandığı vade tarihi gelen tarımsal kredilerini de döneminde ödeyemeyecek. Böylece üstesinden gelemeyeceği faiz oranları ile karşı karşıya kalacaktır. Türk çiftçisi yani üreten bunları hak etmemiştir. Tablo çok vahimdir. Sorun uzaktan mikro ekonomik gözükse de yüzlerce çiftçi ailesi için makroekonomik boyuttadır.Zaten yüksek üretim maliyetleri karşısında ezilen, rekabet gücünü yitiren çiftçi, hak ettiği ürün parasını alamadığı taktirde üretim düşecek bunun bedelini de ulusça tüm kesimler ödeyecektir"
Özkan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Adana milletvekillerini bu soruna biran önce çözüm bulmaya çağırdı.