Adana'da bir mahallede, devletin fakirler için yaptığı yardımların adil dağıtmadığını ileri süren mahalle sakinleri muhtar ve azalarıyla tartıştı.
Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla fakire dağıtılan kömür, gıda ve para yardımları tartışmalara neden oluyor.
Adana'nın merkez Seyhan ilçesi Şakirpaşa Mahallesi'ndeki bazı vatandaşlar yardımların adil dağıtılmadığını ileri sürdü. Ertan Toplu ve Mahmut Karadağ, mahallede muhtarın kendi akrabalarına ve seçimde kendine oy veren çevreye yardım dağıttığını, fakire yardım yapmadığını savundu. Mahallede bazı kadınlar da zor durumda olmalarına rağmen muhtarın kendilerine ne kömür, ne gıda ne de para yardımı yaptığını, başvurmalarına rağmen yardım alamadıklarını söyledi. Bir kişi ise oğlunun işi olmadığını bir çocuğu olduğunu eşyalarının komşunun deposunda bulunduğunu ancak buna rağmen kömür yardımı alamadığını anlattı.
Toplu ve Karadağ daha sonra mahalle muhtarı Hasan Güler'in yanına giderek kendilerine neden yardım yapılmadığını sordu. Muhtarlık binasında önce azayla tartışan Toplu ve Karadağ daha sonra gelen muhtar Güler ile de uzun süre tartıştı. Toplu, kendisinin iki odalı bir evde 3 çocukla yaşam mücadelesi verdiğini, inşaatlarda çalıştığını belirterek, "Ben inşaatte iş bulursam çalışıyorum iş bulamazsam çalışmıyorum. Benim ihtiyacım yok mu şimdi kömüre yardıma? Eğer benden düşük insanlar çok fazlaysa ben yardım istemiyorum ama benden durumu daha iyi olan insanlara muhtarlık yardım yapıyor. Ben buna isyan ediyorum. Muhtar kendi akrabasına yardım yapıyor. Hem de evi olduğu halde. Ama bize gelince yardım yapılmıyor. Biz bunun hesabını sormaya geldik. Bizim gibi bir sürü arkadaş var. Muhtar kendine oy verene yardım yapıyor. Gelecek seçimde burayı unutur artık" diye konuştu.
Mahmut Karadağ ise muhtarı adil olması için uyararak, "Ben işsizim ama hiçbir yardımdan faydalanamıyorum. Yeter artık. Biz de fakiriz. Eşimiz annemiz buraya geliyor. Bir de kötü muamele görüyor" diyerek muhtarla tartıştı.
Muhtar Hasan Güler bütün bu suçlamalara karşın, Şakirpaşa'nın 70 bin nüfuslu bir mahalle olduğunu anlatarak, "Yardım yapılacak isimleri sadece ben belirlemiyorum. Bu isimler Kaymakamlık'tan geliyor. Ben de ona göre yardım yapıyorum. Bu yardım yapılan insanların isimleri 6 ay önce tespit edildi. Ertan Toplu 6 ay önce belediyede çalıştığı için yardım alamadı. Şimdi ikinci bir liste hazırlanıyor. Bu listede yardım çıkabilir. Ama biz bu Toplu ailesinin bir çoğuna yardım yaptık. Ben kendi ailemden bir kişiye verdim. Onun da durumu kötü olduğu için verdim" dedi.
Güler, 261 kişiye yardım yapılacağına ancak 5 bin kişinin başvuru yaptığını içinden seçim yapmanın çok zor olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Kesinlikle adil davranıyoruz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ama isimlere sadece biz karar vermiyoruz. Buna Kaymakamlık, imam gibi çok sayıda kişi karar veriyor. Ben asla adaletsizlik yapmıyorum."
Daha sonra Muhtar Güler, Karadağ'ın kendisine bağırmasıyla daha önce tekvando sporuyla uğraştığını ima etti. Karadağ da kendisinin de sporcu olduğunu söyledi.