22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Narenciye komisyonu Adana'da

TBMM'de "Yaş Sebze Meyve ve Kesme Çiçek ile Narenciye Üretimindeki ve İhracatındaki Sorunların Araştırılarak Alınması Gerek Önlemlerin Belirlenmesi" amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Adana'da üretici temsilcileriyle biraraya geldi. 

Adana İl Tarım Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya Adana Vali Vekili Mehmet Demir, Vali Yardımcısı Turgut Serimer ve Meclis'te sandalyesi bulunan partileri temsil eden 17 milletvekilinden 11'i ile Adana'daki çiftçi kuruluşları, oda başkanları ve üreticiler katıldı.
Meclis Narenciye Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er, komisyonda bulunan 17 milletvekilinin de tarımla uğraşan isimlerden oluştuğunu ve farklı partilerden oldukları için yaptıkları işin siyaset değil çözüm amaçlı olduğunu belirtti.
Er, komisyonun önce Hatay'da İskenderun ve Dörtyol'da iki ayrı toplantı yaparak üreticilerin sorunlarını dinlediklerini, 2 milyona yaklaşan nüfusu bulunan Adana'da toplantıya gösterilen ilginin yetersiz kaldığını ifade ederek, "İddia edildiği gibi Türkiye'de tarımdaki nüfus yüzde 35 değil, yüzde 50'dir. Aksini söyleyen gelsin yerinde inceleme yapsın. Biz buraya sizleri dinleyerek, dinlediklerimizi rapor halinde Meclis'e taşımaya ve çözüm üretmeye geldik" dedi. 

İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin de, Adana'da 13 bin 692 hektar alanda örtü altı ve açıkta 603 bin 928 ton karpuz üretildiğini ve bunun ancak 5 bin 192 tonun ihraç edilebildiğini, 4 bin 912 hektar alanda üretilen 218 bin 272 ton domatesin de ancak 890 tonunun ihraç edildiğini, 2 bin 240 hektarda ekilen ve 63 bin 922 ton verim alınan taze ve kuru soğanın da 2 bin 647 tonunun dış ülkelere satıldığını söyledi. Keskin, ayrıca 3 bin 387 bin hektarda 80 bin 15 ton patates üretilip, 2 bin 647 tonunun ihraç edildiğini, 29 bin 184 hektar alanda 7 milyon 215 bin 976 kök narenciye ağacından elde edilen 947 bin ton ürünün 126 bin 961 tonunun ihraç edildiğini kaydetti. Keskin, bölgede 10 Mayıs-30 Mayıs tarihlerinde hasadına başlanan karpuzda, hasat başlamadan önce ithalatın mutlak durdurulması gerektiğini de söyledi. 

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ise yaş sebze ve meyveyle narenciyede, tarla ile pazar fiyatları arasındaki farkın birilerinin haksız kazancına yol açtığına işaret ederek, "Bu sistem gözden geçirilmeli ve faul yapanlar ayıklanmalıdır. Biz 70 milyon insanımız için zararına da olsa üretime devam edeceğiz. Narenciyenin rekabet gücünü artırmalıyız. Aksi halde dünyayla rekabet edemeyiz. Biz bu sistemin değişmesini istiyoruz. Narenciye ihracatında lojistik gücümüzü iyi kullanmalı, Trabzon ve Samsun limanlarındaki günler süren beklemeler kaldırılmalıdır. Fındık gibi narenciyenin de reklamı yapılmalı ve ihracatını yapanlardan binde 4 kesinti yapılmalıdır. Bu kesinti bize yansısa da buna razıyız" diye konuştu. 

Yüreğir Turunçgil Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Yaltır ise, yaş sebze ve meyvenin dünyayla rekabetteki en önemli ürün olduğuna işaret ederek, "Bu işleri ağlayarak, bağırarak değil, akılcı yöntemlerle çözmeliyiz. Bugün 3 yıl öncesinin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Asıl bugün 3 yıl sonrasının sorunlarının çözüyor olmamız gerekirdi. Narenciyede sertifikalı fidan kullanımını yaygınlaştırmazsak AB'de yaya kalırız. İlaç kalıntılı mallarımızı geri çeviren Rusya'ya da teşekkür etmemiz lazım. En doğal hakları. Piyasada o kadar çok küçük üreticinin ürünü var ki, sorun çıktığında nereden kaynaklandığını bulmak mucize olacak. Sistemi oturtmalıyız" dedi. 

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, sektörde sorunların her geçen gün büyüdüğünü, özellikle Türkiye'de üretilen 2.5 milyon ton karpuzun, sadece yüzde 30'nun Adana'da üretildiğini, 1 milyon dolarlık hacim varken, ancak 300 bin dolarlık kısmının ihraç edilebildiğini ifade etti. Barut, "Yaş sebze ve meyve ihracatında, aynı hassasiyeti karpuz için de göstermeliyiz. İlaç kalıntısından dolayı ihracatımız engellenirse bu kez içerideki insanlarımız zehirlenir. Bu sorun da çözülmesi gerekenlerin başında yer alıyor. Meslektaşlarımız da doğru ilaç yazmalı. Ama önce bunun için yasamızın da çıkması lazım" şeklinde konuştu. 

Heyet daha sonra Özler Tarım A.Ş.'nin paketleme tesisleri ile Çalışkanlar Tarım A.Ş.'nin sera tesislerinde incelemede bulundu.
.
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2006 Perşembe 19:20:21
Güncelleme :27 Mayıs 2006 Cumartesi 15:10:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?