Adana Orman Bölge Müdürlüğü, geçen yıl ormanlara 5 bin 275 kuş yuvası astı.
Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, ormanlara yangınlardan daha fazla zarar veren böceklerle kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanıldığını ve bunda da başarılı olunduğunu söyledi.
Yılmaz, yaptığı açıklamada, ormanlarda tahribata yol açan böceklerle kimyasal mücadele yerine doğaya duyarlı, doğal değerlerin korunmasını sağlayan biyolojik mücadele yöntemlerini kullandıklarını belirterek, "Sorumluluk alanımızdaki 906 bin hektar ormanlık sahamızda orman zararlıları ile mücadelede mekanik, bio-teknik ve biyolojik mücadele yöntemlerini kullanmaktayız. Biyolojik mücadelede ormanlarımıza zarar veren böcekleri yiyen kuş türlerinin çoğalması için kuş yuvaları asıyor, yine zararlı böceklere karşı yırtıcı ve parazit böcekleri üretiyoruz" dedi.
Ormanlara zarar veren böceklerle biyolojik mücadele kapsamında zararlı böceklerle beslenen kuş türlerinin çoğalmalarını sağlamak amacıyla yapılan çalışmaların kış aylarında bile devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, "2008 yılı programında bin hektarlık ormanlık alanda 5 bin adet kuş yuvası asmayı planlandık. Ancak programı aşarak bin 55 hektar alana 5 bin 275 adet kuş yuvası astık. Baştankara, ağaçkakan, serçe, kızılkuyruk, çalıkuşu, cüce baykuş, sıvacı kuşu, boyun çeviren, siyah sinekkapan, guguk kuşu, ibibik ve bunlar gibi birçok böcekçil kuşun popülasyonunun çoğalmasını sağlamayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Biyolojik zenginlik açısından Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova Deltası'nın yer aldığı bölgenin doğal zenginlik olarak dünyanın sayılı coğrafyalarından birisi olduğunu söyleyen Yılmaz, "Biyolojik zenginliğimizin devamlılığı, türlerin nesillerinin sürmesi ve onların yaşam ortamlarının korunmasıyla mümkündür. Ormanlar en çok tür barındıran yaşam alanlarıdır. Ormanlara kuş yuvası asmanın en iyi zamanı kuşların yuva aramaya çıktığı Ocak ve Şubat ayları olduğundan, sorumluluk sahamızdaki ormanlık alanlara kuş yuvası asma çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir" dedi.