Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, ekonomik krizin Adana ekonomisinin lokomotifi konumundaki Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde de hissedildiğini belirterek, "Üretimin en önemli göstergelerinden biri olan enerji tüketiminde, geçmiş yıllara oranla yüzde 9.5 düşüş yaşanmıştır. Kapanan, üretimini durduran ya da üretimine ara veren işletme sayısının her geçen gün artış gösterdiği bölgenin yeniden eski yapısına kavuşturulması için acil önlemler alınmalıdır" dedi.
ATO Başkanı Baş, yaptığı açıklamada, krizin Adana'ya yansımalarının boyutlarının günden güne arttığını, Adana'nın sanayi kenti kimliğinde olmasının krizin etkilerini daha da artırdığını ifade ederek, "Adana ekonomisi ülkemizi de etkisine alan ekonomik kriz ortamında, tarıma dayalı sanayiye yönelik gelişmesinin sancılarını yaşamaktadır. Çünkü kriz ortamının olumsuz tablosu hem üretime hem de istihdama son derece olumsuz yansımalarda bulunmaktadır" diye konuştu.
Geçtiğimiz yıllara kadar ihracat ve ithalatı birbirini karşılayan ender kentler arasında bulunan Adana ekonomisindeki dengenin, eksi yönde ivme kazanmasının da düşündürücü olduğunu söyleyen Baş, "Üretim olmayan yerde kriz olur" söyleminin Adana'da gerçeğe dönüşümü endişeyle izlediklerini ifade etti. Baş, "Hacı Sabancı OSB'deki enerji tüketiminin sürekli düşüşü bunun en somut göstergesidir" dedi.
AOSB'deki enerji tüketiminin yıllara göre karşılaştırıldığında, krizin derinliğini en net şekilde ortaya çıkardığına dikkat çeken Baş, "2001'de yüzde 3,4 artış gösteren enerji tüketimi 2006 yılına kadar artışını hızla sürdürmüş ve bu oran yüzde 21,5'e yükselerek en üst noktayı görmüştür. 2007 yılında yüzde 11,5 olarak gerçekleşen enerji tüketim artışı, 2008 başından itibaren azalma eğilimine girmiş, yıl sonuna doğru da dibe vurmuştur. Bölgedeki enerji tüketimi Ekim-Kasım-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 oranında azalma göstermiştir. Yıl sonu toplam tüketiminde ise 2007 yılına göre yüzde 6,8 azalma görülmüştür. Bu rakamlar son 10 yıl içerisinde ilk kez yaşanan azalma olmakla birlikte, krizin bölgeye olan etkisini en somut şekilde ortaya koyan önemli bir veri haline gelmiştir" dedi.
Olumsuz yansımaların elektrik enerjisi tüketiminin yanı sıra doğalgaz kullanımında da varlığını hissettirdiğine işaret eden Baş sözlerini şöyle sürdürdü:
"2007-2008 yıllarında Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin doğalgaz tüketim verileri aylık bazda incelendiğinde elektrik tüketiminde olduğu gibi önemli oranda düşüşler gözlenmektedir. 2008 yılında toplam doğalgaz tüketiminde yüzde 5 azalış gerçekleşirken, asıl önemli düşüşler yine krizin hissedildiği 2008 yılı Ekim-Kasım-Aralık döneminde gerçekleşmiştir. 2008 yılı Ekim ayında yüzde 11,5'lik artışa rağmen kasımda yüzde 17,5 ve Aralık'ta da yüzde 22 azalış gerçekleşmesi krizin boyutlarını ve sanayi sektörünü nasıl vurduğunu gösteren diğer bir somut göstergedir. 2008 yılının son üç ayında ciddi oranda düşüş gösteren elektrik ve doğalgaz tüketimlerindeki 2009 Ocak ayı verileri incelendiğinde sorunun daha da ciddi boyutlara ulaştığı ortaya çıkmaktadır. Elektrik tüketiminde OSB'de faaliyet gösteren firmaların 2009 Ocak ayında 2008 yılı Ocak ayına göre yüzde 20, doğalgaz tüketiminde ise yine aynı dönemde yüzde 37 azalış görülmesi, krizin daha da derinleşeceği endişesini beraberinde getirmektedir."
Şaban Baş, açıklamasının son bölümünde OSB'de kapanan, üretimine ara veren, işçilerini çıkarmak zorunda kalan ya da ücretsiz izine gönderen fabrika sayısının da hızla arttığını belirterek, "Tüm veriler, yaşanan sorunların çözümü için acil önlemler alınması gerektiğine işaret etmektedir. Bu yönde gelişmeler sağlanmasını beklediğimiz bir dönemde, yetkililerden mevcut teşvik sisteminin devam edeceğine yönelik açıklamalar yapılması ise son derece düşündürücüdür. Adana, kriz öncesinde de teşvik uygulamasının mağduru olmuştu. Yaşanan krizin etkilerinin sokağa taşması, yaklaşan tehlikenin de önemli bir göstergesidir. Olumsuz tablonun sosyal patlamalara yol açmaması için acil önlem paketinin zaman kaybedilmeksizin hayata geçirilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.