22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Park projesi ilgi gördü

Adana'nın en eski yerleşim birimi olan Tepebağ Höyüğü'nün arkeolojik parka dönüştürülmesiyle ilgili başlatılan proje çalışmaları heyecan ve sevinçle karşılandı.

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gözde Ramazanoğlu, Adana'nın Mimarlık Tarihi açısından bakıldığında, Tepebağ'ın iyileştirilmesi ve kent yaşamıyla bütünleştirilmesi çalışmalarının önemli ve geniş kapsamlı bir proje olduğuna dikkat çekerek, "Bu çok yönlü çalışma, şehrin eski merkezine de hayatiyet kazandıracaktır. Bu durum bizler için son derece sevindiricidir" dedi.

Projenin sadece Arkeoloji parkı bölümüyle sınırlanamayacak kadar büyük olduğunu vurgulayan Dr. Ramazanoğlu, kimsenin toprak altındaki muhtemel kalıntıları bulmak uğruna üstteki Türk dönemi yapılarını kaldırmak ve 700 yıla yaklaşan tarihiyle Türk dönemi izlerini yok etmek gibi bir amacı olamayacağını kaydetti.

Dr. Ramazanoğlu, "Bu çalışma, bölgedeki kültür varlığı tarihi eserleri de ihya etmeyi hedefliyor. Şehrimizin eski bölümünün yeniden canlandırılması ve hayata kazandırılması yolunda çok yönlü ve büyük bir hamledir. Adana'nın sadece turizmine değil, hemşerilik bilincine ve kente sahiplenmeye de katkısı olacaktır" diye konuştu.

VALİ İLHAN ATIŞ'A TEŞEKKÜR

Son 3-4 yılda Adana'da kenti sahiplenme yolunda çok olumlu bir hava oluştuğuna da dikkat çeken Gözde Ramazanoğlu, kente karşı duyarlılığı arttıran ve bu olumlu yaklaşımın yakalanmasında en büyük payın Vali İlhan Atış'a ait olduğunun altını çizdi. İyi işlerin hemşeriler tarafından benimsenmesinin önemine işaret eden Ramazanoğlu, "Valimiz Sayın İlhan Atış'a Adanalılar olarak bu anlamla şükran borçluyuz" dedi.

Ramazanoğlu, proje için kullanılacağı belirtilen 10 milyonluk bütçenin önemli bir kaynak olduğunu, iyi kullanılıp, doğru şekilde harcanması ile çok önemli ve başarılı sonuçlar elde edileceğine inandığını ifade etti.

Dr.Ramazanoğlu, şöyle devam etti:

"Bilindiği gibi, son zamanlarda Adana kültürü için önemli çalışmalar başladı. Bu açıdan bakıldığında, 600 yılı aşkın tarihiyle Ramazanoğlu saray selamlığının Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi olarak açılması çok önemlidir. Üniversitemizin şehrimizin hem kültürüne hem tarihine büyük bir hizmetidir. Aynı şekilde Ramazanoğlu Medresesinin Adana İl Müftülüğü Türk İslam Kültür Merkezi olarak değerlendirilmesi de kentimizin kültürüne önemli katkı sağlıyor. Adana Kız Lisesi binasının kültür merkezi olması da aynı şekilde. Daha başka çalışmalar da var. Bütün bu çalışmalar, birbirini destekleyerek ilerliyor ve birleşerek Adana markasına önemli katkı sağlıyor. Mimarlık Tarihi Hocası olarak, Tepebağ projesi ile birlikte şehrimizin tarihi ve kültürel değerlerinin hak ettikleri ilgiye kavuşacağına inanıyorum"

Adana'nın tarihine hiç de sahip çıkmayan bir kent olarak ün saldığını da hatırlatan Dr. Ramazanoğlu, son zamanlarda bu durumun değiştiğini ve güzel şeyler yapılmaya başlandığını, herkesin yapılan güzel çalışmalara sonuna kadar sahip çıkması gerektiğini de sözlerine ekledi.

ADANA'NIN TARİH HAZİNESİNİ ORTAYA ÇIKARACAK PROJE

Seyhan ve Yüreğir'i birbirine bağlayan dünyanın en eski köprüsü olan Taşköprü'nün de içinde yer aldığı Tepebağ'da 2 yıl içinde 10 milyon TL'lik bir finansmanla "arkeoloji parkı" kurulacak. Bu kapsamda bölgede tarihi dokular korunurken, 51 evde oturan vatandaşlar da tahliye edilecek.

Adana'nın merkezinde, bir zamanlar etrafı surlarla çevrili olan bölgede 1495 yılında Ramazanoğlu Halil Bey'in yaptırdığı konakla başlayan yeni şehirleşme döneminde yapımı gerçekleştirilen evlerin çoğu ise 18'nci yüzyıldan kalma. Evlerin çoğu şemsiyeyi andıran geniş saçakları, yüksek tavanları ve cumbaları ile geçmişin nostaljik havasını günümüze taşıyor. Ancak Adana depreminden sonra mahallede yıkılan ve bir daha yapılmayan evler tarihi mahalleyi harabe gibi gösteriyor.

Yontma Taş Devrinden bu yana yerleşim yeri olan Çukurova'nın en eski yerleşim merkezlerinden biri Tepebağ Höyüğü'nün tarihi ilk çağlarına kadar uzanıyor. Höyükte rastlanan surlarla çevrili kent çekirdeği burada Neolitik çağda yaşayan kent dönemine ışık tutuyor. Tepebağ'ın güneyinde Taş Köprü'nün bitişiğinde eski kale yıktırılarak yerine Adana Kalesi yaptırılırken bu kaleyi daha sonra Mehmet Ali Paşa yıktırmış.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 15:13:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?