Türkiye'de pirincin kilosunun son 3 ayda yüzde 130 artması, lokantacılık sektörünü etkiledi.
Fiyat artışı nedeniyle pirinç pilavı tüketimi düşerken, müşteriler kuru fasulyeyi pilavsız yemeye başladı.
Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şefik Arslan, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, dünya piyasalarında son bir yılda yüzde 68 oranında artan kaliteli pirincin fiyatının Türkiye'de son üç ayda yüzde 130'a varan oranlarda artış gösterdiğini bu nedenle lokantacılık sektörünün zor günler geçirdiğini söyledi.
Uluslararası pirinç fiyatlarının ocak ayından bugüne kadar ortalama yüzde 20 oranında arttığını belirten Arslan, şöyle konuştu: "Yüksek kaliteli Tayland pirinci, Mart 2007'ye kıyasla yüzde 68 oranında artarken, Şubat 2008'e kıyasla yüksek kaliteli pirincin fiyatında yüzde 13 oranında artış görüldü. Pirinç fiyatları Türkiye'de dünya piyasalarının oldukça üzerinde yüzde 130'a varan oranlarda zam gördü. Yoksul yiyeceği olarak görülen bulgur fiyatı da Türkiye'de kuraklık gerekçe gösterilerek son bir yılda yüzde 155 oranında arttı."
Pirinç fiyatlarının farklı gerekçelerle yükseldiğine dikkat çeken Arslan, sözlerine şöyle devam etti: "Stok yapan bazı firma ve büyük üreticiler bu yükselişten para kazanıyor. Dünya piyasalarında da fiyatlar yükseldi ama bu kadar değil. Ürün varken fiyatların artmasını anlamak mümkün değil. Ülkede bir pirinç sıkıntısı yok ama aracılar fiyatları yükseltiyor. Kaliteli pirincin perakende fiyatı marketlerde 7,00 ile 7,50 YTL, bulgur ise 2 ile 2,50 YTL civarında. Pazarda ise 4- 4.5 YTL arasında satılıyor. Zam
gelmeden önce pirincin pazar fiyatı 1.8 YTL, market fiyatı 2.5 YTL idi. Pirinç satışları adeta durma noktasına geldi."
Lokantacılık sektörünün bu artışlardan fazlasıyla etkilendiğini belirten Arslan, pirinç ve bulgurun temel gıda ihtiyacı olduğunu ve lokantaların olmazsa olmazı olduğunu söyledi. Pirince zam gelmeden önce lokantalarda pirinç pilavının 2 YTL, zamla birlikte 2.5 YTL'ye yükseldiğini anlatan Arslan, "Sektör bu fiyat artışlarından olumsuz etkileniyor. Çünkü maliyet yükseliyor bu da fiyata yansıtılıyor" dedi.
Pirinçte aşırı fiyat artışı nedeniyle kuru fasulyenin yanında vazgeçilmezlerden olan pilav tüketiminin düştüğünü belirten Arslan şunları söyledi: "Fakir yemeği olan kuru fasulye artık pilavsız yeniyor. Bir pilav 2.5 YTL, kuru fasulye ise 4 YTL. Vatandaş bir öğünde 6.5 YTL'yi yemeğe veremiyor. Bunu kaldıracak alım gücü yok. Bu nedenle yıllardan beri beraber yenen kuru fasulye ve pilav ayrılmak zorunda kaldı. Yani kuru fasulye öksüz kaldı."
Adana Günay Paça Ev ve İş Yemekleri Lokantası Sahibi Hasan Şimşek ise pirince yapılan zamlardan sonra vatandaşların kuru fasulyeyi pilavsız yediğini ve pilavın tek başına da tüketilmediğini bu nedenle pilav satışlarında çok büyük düşüş yaşandığını belirtti.