Polis Eğitim Programlarının Toplumsal Temelleri ve Çağdaş Gelişmeler Sempozyumu Adana'da başladı.
Adana İl Emniyet Müdürlüğü, Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksek Okulu ve Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Polis Eğitim Programlarının Toplumsal Temelleri ve Çağdaş Gelişmeler Sempozyumu"nin açış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Mehmet Demir, bir ülkede asayiş düzgün değilse kalkınma ve refahın sağlanamayacağını belirtti.
Adana Valisi İlhan Atış'ın Adana'da 'Asayiş Şurası' düzenlenmesi için kendisine talimat verdiğini kaydeden Demir, "10 dernek başkanı, 10 muhtar, müftülük, üniversite ve çeşitli sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla yaklaşık 70 kişilik bir 'Asayiş Şurası' düzenlemeyi planlıyoruz. Suç işlemenin azaltılması ve bu suçları işleyenlerin nasıl ıslah edileceği gibi konuları bu şurada konuşacağız" dedi. Demir, belediye teşkilatlarının da emniyete yardımcı olmadığını ve bunun üzüntü verici olduğunu ifade ederek, belediye teşkilatlarının daha duyarlı olması gerektiğini kaydetti.
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yaşar da, Polis Meslek Yüksek Okulu'nun eğitim konusunda kendilerinden yardım almak istemelerinin sevindirici olduğunu söyledi. Daha önceleri 'polis' denilince akla korkunun geldiğini belirten Yaşar, "Korku üzerine kurulan güvenlik yolu, sevgiye dönüştü. Meslek değişti. Önceden ilkokul mezunları polis oluyordu. Şimdiki bilgisayar bilmeyen polis yok. Yabancı dil bilen polislerimiz mevcut. Bu da bizi mutlu ediyor" dedi.
Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak ise birbirine rakip olan devletlerin iç güvenliği zaafa uğratacak faaliyetlerde bulunduklarını söyledi. İç güvenliğin temel unsurunun jandarma ve emniyet teşkilatı olduğunu belirten Şafak, "1845'de kurulan Polis Teşkilatı her geçen gün gelişmiştir. Delil toplama bakımında polis büyük aşama kaydetmiştir. Son 15 yıl içerisinde yurtdışından gelen öğrencilere eğitim veriyoruz. Nereden nerelere geldik" diye konuştu.
Açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Hıfzı Doğan başkanlığındaki birinci oturuma geçildi. Oturumda Prof. Dr. Ali Şafak, Yrd. Doç .Dr. Ayşen Uysal ve Dr. Özcan Karaman, son olaylar ile ilgili polisin aldığı önlemler, polisin toplumsal olaylar eğitimi, polis memuru adaylarının seçiminin polis temel eğitiminin kalitesine etkisi konularını ele aldı.
Sempozyuma, Adana İl Emniyet Müdürü Arif Akkale, ÇÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yaşar ve emniyet teşkilatı mensupları katıldı.
Sempozyum yarın sona erecek.