Adana'da 23 Nisan İlköğretim Okulu öğrencileri çevreye ilişkin konuların önemini kavramasını ve gerek kişisel, gerekse aile yaşamlarında bu konulara daha ciddi bir önem vermeleri amacıyla programlanmış bir proje olan "Eko okul" projesi kapsamında sergi açtı.
Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından çevre bilincinin oluşturulması amacıyla başlatılan "Eko Okul" projesi kapsamında 23 Nisan İlköğretim Okulu sergi açtı.
Serginin açılışını gerçekleştiren Sarıçam İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Denge, "Eko Okul" programının ilköğretim okullarında çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulamaya konulduğunu belirterek, "Katılımcı yaklaşımı ile okullardaki öğrenciler hem çevresel konularda bilgi ediniyorlar hem de aileler, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşları çevresel konularda etkin rol alıyorlar" dedi.
Denge, programın uygulanmasının öğrencilere çevre konusunda olduğu kadar yaşamları boyunca kullanacakları ve başarılarını etkileyecek alışkanlıklar kazandıracağına dikkat çekerek, "Bu proje sayesinde tüketim alışkanlıkları değişir, savurganlık önlenir. Doğal kaynakları koruma bilinci gelişir. Temiz ve düzeni sürekli kılar. Su ve elektrik tasarrufunu öğrenci eliyle yapılmasını sağlar" dedi.
Sergide çocukların atık materyallerden yaptıkları birbirinden ilginç ürünler sergilendi.
6. sınıf öğrencisi Buse Türkevi (12) sigaranın sağlığa zararlığı olduğuna dikkat çekmek amacıyla bir tepsi içinde söndürülmüş sigara ve sigaradan zarar görmüş akciğer kostümü ile katıldığını belirterek, "Benim annem sigara içiyor. Sigara hem annemin sağlığına hem de bizim sağlığımıza zarar veriyor. Bunun için tüm sigara içenlerin sigarayı bırakması için böyle bir köstüm yaptım. Umarım hem annem hem de sigara içen herkes sigarayı bırakır" diye konuştu.
6. sınıf öğrencisi Duygu Kahraman (12) ise hem çevrenin kirlenmesine hem de israfa dikkat çekmek amacıyla çöp poşetlerinden elbise yaptığını anlatarak, "Doğada en zor kaybolan maddelerden biri naylon poşetlerdir. Bu poşetleri gelişi güzel doğaya atarak çevreyi kirletmenin önüne geçmek için kendime çöpten elbise yaptım. Çöp poşetleri ile doğanın kirlenmesinin yanı sıra israfta yapılıyor. Çok ucuz olan çöp poşetleri çok dikkat edilmeden kullanılıyor. Hem israfı önlemek hem de çevreyi kirletmemek için ne olur dikkat edelim" dedi.
8. sınıf öğrencisi Fatma Şeyma Temiz (14) israfa dikkat çekmek için kravatlardan elbise yaptığının altını çizerek şöyle devam etti:
"Ben eski kravatlardan elbise yaptım. Yani eskiyen bir ürünümüzü başka bir alanda kullanabiliriz. Ya da ürünlerimiz eskimeden attığımız için israfa neden olabiliyoruz. Elbise yaptığım kravatların hiçbiri eski değil. Sadece babam her yıl ya da her dönem yeni kravat alıp eskisini dolaba atmış. Bu kravatlar en fazla 3 ay ya da 5 ay kullanılmış. Bunlara verilen paralar hep boşa gitmiş. Ben burada hem kravatların kullanılabileceğine hem de kullanmıyorsak başka bir ürüne dönüştürerek kullanabileceğimize dikkat çekmek istedim."
Sergide ayrıca ayakkabıya yerleştirilen pille aydınlatma sağlanması da dikkat çeken ürünler arasındaydı. Sergi Cuma ve hafta sonu açık kalacak.