22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Saksofon imajdan kaybediyor

Avrupa ülkelerinde kişisel olarak yaygın kullanılan saksofonun Türkiye'de cinsel çağrışımlara yol açtığı gerekçesiyle yok denecek kadar az kullanılan bir müzik aleti olduğu bildirildi. 

Dil sesli nefesli çalgılardan olan saksofon, 1840 yılında Adolph Sax tarafından icat edildikten sonra 20. yüzyılın başlarından itibaren caz müziğin gelişmesiyle daha çok ünlenerek kullanımı özellikle Avrupa ülkelerinde yaygınlaştı. 

Özellikle çok sesli orkestralarda kullanılan saksofon, Türkiye'de ise kötü namı nedeniyle kişisel kullanımı en az olan müzik aleti durumunda. Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO) Müdür Yardımcısı Meral Sayın, yaptığı açıklamada, saksofonun kötü imajının cehalet ve kültürsüzlükten kaynaklandığını ifade ederek, bir müzik aletine yakıştırmalar yapılması yerine onu tanımaya çalışılması gerektiğini söyledi. 

Saksofonun çok sesli orkestralarda kullanılmak üzere icat edildiğini, ancak daha sonraları yaygınlaştığını belirten Sayın, "Toplumların müzik aletlerini kapsamlı bir şekilde tanıması ve tanıtması gerekiyor. Örneğin saksofon, 1846 yılında Adolp Sax tarafından icat edilmiştir. Tabi bu melez bir müzik aletidir. Yani başlığında klarnet ağızlığı vardır ve obuo perde düzeni kullanılmıştır. 

Her ne kadar bando ve orkestralar için üretilmiş olsa da günümüzde ve özellikle Avrupalı toplumlarda kişisel müzik aleti olarak yaygın bir biçimde kullanılıyor. Ülkemizde ise kişisel kullanımı en az olan müzik aleti" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 11:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?