22
Aralık
2024
Pazar
ADANA

Salçalık biber üreticisi üzgün

Adana'da Ağustos ve Ekim aylarında satılan salçalık kırmızıbiber geçen yıl kilogramı 1 TL'den satılırken, bu yıl 60 kuruşa kadar düştü.

Kış hazırlıklarına başlayan ev hanımlarının vazgeçilmezlerinden olan salçalık biber, bu yıl düşük fiyat sebebiyle tüketiciyi sevindirirken üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı.

Ağustos ayından ortalarından itibaren sokaklarda satışa sunulmaya başlanan salçalık biber geçen yıla göre yüzde 40 daha ucuz. Geçen yıl 1 kilogramı 1 TL'den satılan kırmızı salçalık bibiren fiyatı bu yıl 60 kuruşa kadar düştü.

Adana'da Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde 10 yıldır salçalık kırmızı biber satan Orhan Keser'de bu yıl fiyatların düşük olmasından şikayetçi. Keser, geçen yıl kilogramı 1 TL'ye sattıkları biberi bu yıl 60 kuruşa zor sattıklarını belirterek, "Bu yıl Adana'da çok fazla salçalık biber ekildi. Geçen yıl az ekildiği için biber para edince bu yıl herkes kırmızı biber ekti. Bu nedenle biberin fiyatı geçen yıldan 40 kuruş daha aşağıya oldu. Bu yıl biber maliyetini ancak kurtarıyor" dedi.

Bu yıl biber fiyatının düşük olmasında Bursa ve İzmir'den Adana'ya salçalık biber gelmesinin de etkili olduğunu anlatan Keser, ancak Adana biberinin salçasının daha lezzetli olduğunu söyledi. Keser Adana kırmızı biberinin 100 kilogramından 25 kilogram salça çıktığını, İzmir ve Bursa biberinden ancak 15-20 kilogram çıkacağını kaydetti.

Bu yıl fiyatların ucuz olmasına rağmen satışlarında az olduğunu geçen yıl bir günde 2 ton biber satarken, bu yıl 1.5 ton satabildiklerini vurgulayan Keser, "Adana kırmızı biberi lüks otellerde soğuk meze olarak da kullanılmaya başlandı. Bu kırmızıbiber sektörünün daha da gelişeceği anlamına geliyor. Zaten bu kırmızıbiber sadece salça olmuyor. Adana'da vatandaşlar bunu sadece salçalık olarak alıyor. Ama bu biberin kızartması, yemekleri yanında yenmesi, kebap yanında salatalara doğranması ve pişirilmesi gibi rollerid e var" diye konuştu.
 

"SALÇALIK BİBER SEKTÖRÜ GELİŞİYOR"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis konuyla ilgili yaptığı açıklamada, salçalık kırmızıbiberin daha önce üretecinin kendi ihtiyacını karşılamak için evinin önüne ya da tarlasının bir kısmına 10–20–30 dönüm ektiğini ancak son yıllarda bir sektör haline geldiğini söyledi.

Halis, kırmızıbiberin, bir turunçgil, karpuz ve diğer sebze meyve gibi sektör haline gelmeye başladığını bu yıl da ovada bir hayli fazla ekim sahasına kavuştuğunu anlatarak, "Bu yıl fazla ekildiği için biberin fiyatı 60 kuruşa kadar düştü. Bu durumdan üretici memnun değil ama tüketici memnun" dedi.

Halis, Ramazan ayı ile birlikte biberin kilosunun 50 kuruşa kadar düşeceğini, ancak Ramazan ayından sonra fiyatta belki bi yükselme olabileceğini, biberin veriminin de iyi olduğunu belirterek, "Dönüm başına 2.5 ton ile 4 ton arasında verim alınıyor" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2009 Cumartesi 11:53:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?