Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Adana İl Müdürü Haşim Meydan, Adana'da kriz döneminde işsiz oranının yüzde 20 arttığını söyleyerek, "İşsizler düzenli iş istiyor. Sanayiye yönelik açtığımız kurslara dönüp bakan bile yok" dedi.
İŞKUR Adana İl Müdürü Meydan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden Adana'da yaşanan işsizlikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kentteki işsizliğin diğer illerden daha farklı olduğunu söyleyen Meydan, "İşsizimiz çok yoktur aslında. Bizde iş beğenmezlik var. Şu anda 42 bin civarında kayıtlı işsizimiz bulunuyor, ama iş beğenmiyoruz. Büro hizmetlerine yönelik bir kurs açtığımız zaman bahçemizde kuyruklar oluşuyor. Ancak, sanayiye yönelik meslek kurslarına kursiyer bulmakta zorluk çekiyoruz. Yüzlercesini, binlercesini davet ediyoruz 'gelin kaynakçı olun' dediğimiz zaman, kurs bittikten sonra işleri de hazır olmasına rağmen çok az sayıda kişi geliyor. Tarıma yüklediğimiz işsizlerimiz de gitmiyorlar. Dolayısıyla bizim işsizlerimiz düzenli iş isteyen işsizlerden oluşuyor" diye konuştu.
Son dönemde kendilerine yapılan işsizlik başvurularında çok artış olmadığını, rutinin 1-2 puan üzerinde artış gözlendiğini kaydeden Meydan, "Bu 1-2 puanlık artış da gayet doğaldır. Ancak bu artış diğer illerde gördüğümüz kadar olmadı bizde. Yüzde 20 civarında bir artış oldu. Bir yıl içerisinde bize başvuran sayısı 42 bindir. Her ay ortalama 600-700 kişi işsizlik sigortasından yararlanıyor. Bin 500 kişi de normal yeni kayıt şeklinde. Yani ayda ortalama 2 bin kişi kayıt oluyor. Bir yıl öncekiyle kıyasladığınız zaman geçen sene 500 kişiye işsizlik maaşı ödediysek bu yıl 600-700 kişiye ödüyoruz. Yani yeni başvurular için ayda 700 kişi. Normalde her ay 3 bin 500-4 bin kişiye maaş ödüyoruz" dedi.
Meydan, açtıkları mesleki kurslar hakkında da şu bilgileri verdi:
"Yürüttüğümüz çok sayıda projemiz var. İşverenlerle istihdam garantili kurslar açıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine gidiyoruz. Yine özel eğitim bilimleriyle işbirliği içindeyiz. 53 meslekte eğitim veriyoruz. Açtığımız kurslarda kursiyerlere her gün 15 TL para veriyoruz. Kursiyerlerimiz ayda 340 TL ücret alıyor, ayrıca sigortalarını da yatırıyoruz. Dolayısıyla hem mesleki eğitim öğreniyorlar hem de para alıyorlar. Bu da bizim işçilerimiz için şans. Evde oturacağına, iş arayacağına, gelsinler hem mesleki iş öğrensinler. Kaldı ki bazı meslekler istihdam garantili. Açtığımız kursların yüzde 50'si istihdam garantili. Bu kurslar sayesinde her yıl bin, 2 bin, 3 bin, 5 bin kişiyi işe yerleştiriyoruz. Geçen sene 62 kurs açtık. Bu yılın ilk 4 ayında da 72 kurs açmışız. İş gücü yetiştirme kurslarımız son hızıyla devam ediyor. Bu kurslarla vatandaşları meslek sahibi yapıyoruz."