Adana’nın merkez Seyhan İlçe Belediye Meclisi’nin Aralık ayı ilk oturumu siyasi polemiğe sahne oldu. Gündem dışı söz alarak kürsüye çıkan üyelerin siyasi konuşma ve eleştirilerine parti grup sözcüleri tepki gösterdi.
Seyhan İlçe Belediye Meclisi Aralık ayı ilk oturumu MHP’li Başkan Vekili Hatice Nazlı Yakıcı başkanlığında gerçekleştirildi. 20 Gündem maddesi ile toplanan mecliste gündem dışı söz alan MHP Grup Başkanı Zihni Aldırmaz, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 75. yıldönümüne değindi. Aldırmaz, mecliste 6 kadın üyenin bulunması ve bir kadın üyenin belediye meclisine başkanlık ediyor olmasının son derece anlamlı olduğunu işaret etti.
Zihni Aldırmaz’dan sonra söz alan CHP’li Fatih Özgür, Seyhan Belediyesi Basın Danışmanı Aytekin Gezici’nin internet sitelerinde askeri eleştiren köşe yazıları yazarak TSK’ya karşı asimetrik psikolojik hareket yaptığını söyledi. Belediyenin işçinin ikramiyesini, sosyal haklarını ödeyemez durumda olduğunu, tuvalet kağıdında bile tasarruf yapar hale geldiğini; öte yandan başkan yardımcılarına ve bazı yöneticilerine 6 bin liraya dayanan ücretler ödendiğini savunarak “Bunların hesabını sormak gerekir” dedi.
Daha sonra söz alan CHP’li Bekir Sıtkı Özer de, kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesinin önemi üzerine uzun bir konuşma yaptı. Özer, TBMM’de kadın milletvekili oranlarının arttırılması, kadınlara daha fazla imkanlar sağlanması gerektiğini anlattı.
ECZACI MECLİS ÜYESİ TOPALOĞLU’NDAN ŞOK İDDİA
MHP’li eczacı meclis üyesi Okan Topaloğlu ise, gündem dışı konuşmasında ilaç fiyatlarının düşürülmesi ve eczanelerin kepenk kapatma eylemine değindi. Türkiye genelinde 27 bin eczanenin kepenk kapattığını, Hükümetin yeni düzenlemesi ile en az 8 bin eczanenin daha iflas edeceğini savunan Topaloğlu, Türkiye’de ilaç tüketiminin Avrupa ülkelerine göre yüzde 35 daha az; buna karşılık fiyatların da en az yüzde 50, oranında daha düşük olduğunu anlattı. 5 yılda ülkede ilaç fiyatlarının yüzde 50 ucuzladığını, eczanelerin stoklarındaki ilaçların da aynı oranda erdiğini dile getiren Topaloğlu, “Yüzde 8 kazanıyoruz. Yüzde 27 kazanç oranında gösteriyoruz. Aksi takdirde kaçakçı muamelesine tabi tutularak vergi denetimine alınıyoruz. Türkiye’de ilaç piyasasının 24,5 milyar dolar bir rantı var. Bu rantın denetimi Cüneyt Zapsu ile Ethem Sancak’a verilmek isteniyor. Bu maksatla zincir eczaneler oluşturuluyor” iddiasında bulundu.
Hükümete ve belediyeye yönelik eleştirilen üzerine söz alan AK Partili Abdullah Doğru, meclisin siyasi arena yerine döndüğünü, gündem dışı konuşma hakkının siyasi polemik yapılarak istismar edildiğini söyledi. Farklı düşüncelerin her zaman olacağını esas gayenin ise toplum menfaatini gözetmek olduğunu vurgulayan Doğru, “Gündem dışı konuşma yapmak demek siyaset yapmak demek değildir. Bırakın siyaseti siyasi partilerin il başkanları yapsın” dedi.
KARAKUŞ’TAN ADANA İÇİN BİRLİK ÇAĞRISI
CHP’li Kadir Karakuş da siyasi husumetle her kafadan farklı bir ses çıktığını ancak Adana’nın sahipsiz olduğu gerçeğinde herkesin birleştiğini söyledi. Artık Adana’nın menfaati için bütün kesimlerin bir araya gelerek Adana lobisi oluşturması gerektiğinin altını çizen Karakuş, “Herkes birbirinin gölgesine ateş eder duruma geldi. Oysa yapılacak o kadar çok iş var ki. Daha birbirimizi al aşağı etmekle meşgulüz. Partiler kendi siyasetini üretsin. Belediyeler siyasete alet edilmesin. Buradan başta sayın valimiz ve belediye başkanlarımız olmak üzere herkese çağrıda bulunuyorum. Hepimiz Adana için bir araya gelerek elimizden geleni yapmamız lazım” diye konuştu.
Daha sonra gündeme geçildi. Gündemin ilk 4 maddesi oybirliği ile kabul edilerek meclis oturumuna Salı günü devam edilmek üzere ara verildi.