Küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulamanın etkisiyle su seviyelerinde önemli düşüşlerin yaşandığı Seyhan Baraj Gölü bu yıl aşırı yağışlardan dolayı taşarak piknik alanlarını su altında bıraktı.
Dünya ve Türkiye genelinde son 3 yıldır yaşanan küresel ısınmadan dolayı kuruma noktasına gelen barajlar bu yıl her mevsim düzenli olarak yağan yağmur ve kar yağışlarıyla Mayıs ayında yüzde 90'lara varan doluluk oranına ulaştı.
DSİ 6. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Çukurova bu yıl kar ve yağmur açısından iyi bir yıl yaşadı. Bölge Müdürlüğünün sorumluluğundaki Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'deki 12 baraj ve 5 göletin ekim ayında yüzde 45 civarında olan su seviyesi ortalaması, Mayıs ayında yüzde 90'lara çıktı.
Yayladağ Barajı, Arıklıkaş ve Karamanlı Gölleri'nde ise doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Son 5 yıldır su yetersizliği nedeniyle sadece çok yıllık bitkilere su verilebilen ve 2007'de su seviyesi yüzde 4'e kadar düşen Kozan Barajı'nda ise doluluk oranı yüzde 94'lere ulaştı. Kozan Barajı'nın su seviyesinin yükselmesiyle birlikte tarım için tekrar sulama yapılmasına karar verildi. Özellikle Adana'da kurak geçen 2 yılın ardından son 79 yılın en üst seviyesi olarak ölçülen yağışlar, enerji üretimi ve tarımsal amaçlı kullanılan barajları doldurdu.
Adana kent merkezi ve tarım alanları için büyük önem taşıyan Seyhan Barajı'nda 2007'de yüzde 50'lere kadar düşen seviye, son yağışlarla yüzde 97'e kadar çıktı. Seviyedeki yükselme nedeniyle barajdaki su, barajı çevreleyen yollara kadar ulaşıyor. Su seviyesinin yüksek olması nedeniyle fazla su enerjiye dönüştürüldükten sonra savaklara bırakılıyor. Geçen yıl su azlığı nedeniyle sadece tarımsal alanda kullanılan ve enerji üretimine zaman zaman ara verilen Sayhan Barajı'nda bu yıl enerji üretimine de ara verilmedi. Seyhan Barajı'ndaki doluluk oranının artması nedeniyle Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunan Menderes Adası içindeki piknik alanları su altında kaldı. Baraj içerisinde bulunan küçük adacıklar da su içinde kaldı.
Tüm baraj ve göletlerde son 3 yılın en üst seviyesine ulaşıldığını belirten yetkililer, yüksek doluluk oranına ulaşan barajlardan ise tarım alanlarına su verileceği bildirdi. Yetkililer, aşırı yağış ve karların erimesiyle birlikte barajların taşması ihtimaline karşılık savaklardan su verildiğini kaydetti. DSİ işletme programı çerçevesinde barajlarda su tutulmasının ise sürdüğü ifade edildi.
Çukurova Bölgesi'nde barajlar ve göletlerde su kotları şöyle:
"Çatalan Barajı 95 (Adana), Seyhan Barajı 97 (Adana), Berke Barajı 89 (Adana), Aslantaş Barajı 89 (Adana), Kozan Barajı 94 (Adana), Mehmetli Barajı 97 (Osmaniye), Kalecik Barajı 99 (Osmaniye), Berdan Barajı 94 (Mersin), Tahtaköprü Barajı 66 (Hatay), Yarseli Barajı 89 (Hatay), Nergizlik Barajı 46 (Adana), Yayladağı Barajı 100 (Hatay), Hakkıbeyli Göleti 84 (Adana), Arıklıkaş Göleti 100 (Osmaniye), Karamanlı Göleti 100 (Hatay), Arslanköy Göleti 99 (Mersin), Kılıçlı Göleti 26 (Adana)".